Džon Ralston Sol (Otava, 1949), kanadski teoretičar, romansijer, esejist.
Džon Ralston Sol je studirao na MekGil Univerzitetu u Montrealu i na Univerzitetu u Londonu, gde je doktorirao 1972. godine. Dobitnik je počasnih doktorata na četrnaest velikih svetskih univerziteta.
Objavio je pet romana, od kojih su posebno veliki međunarodni uspeh imali: Ptice grabljivice (1973), Baraka ili životi, sreće i sveta čast Entonija Smita (1983), Sledeća najbolja stvar (1986),Jedenja raja (1988) i Mračna priključenija (2012).
Najvažnije teorijske knjige: Volterovi bastardi: Diktatura razuma na Zapadu (1992), Nesavesna civilizacija (1995), O ravnoteži: Šest svojstava novog humanizma (2001), Propast globalizma i preoblikovanje sveta (2005; dopunjeno izdanje 2009).
Džon Ralston Sol je glavni urednik Pingvinovog projekta Izuzetni Kanađani, serije od osamnaest biografija u kojoj se tumače život i delo najznačajnijih ličnosti iz kulturne i političke istorije Kanade. Sol je u ovoj ediciji objavio biografiju Luj-Ipolit Lafonten i Robert Baldvin (2010).
Knjiga Džona Ralstona Sola Zemlja za pokazivanje: Male istine o Kanadi (2008), posvećena ispitivanju izvora i razvoja osnovnih kanadskih društvenih vrednosti, postala je nacionalni bestseler.
Dobitnik je mnogobrojnih kanadskih i međunarodnih nagrada. Među njima se nalaze i Nagrada „Gutenbergova galaksija“ za životno delo, Međunarodna predsednička medalja „Pablo Neruda“, Nagrada „Gordon Montador“, Velika nagrada Manhae za književnost, Međunarodna književna nagrada Modena, kao i Guvernerova nagrada za najbolju knjigu u oblasti teorijske literature, najveće kanadsko priznanje. Dobitnik je i francuske Legije časti za oblast umetnosti i literature.
Nagrađivan kao esejista i romansijer, Sol je postao svetski poznat i sa ogromnim uticajem na savremeno političko i ekonomsko mišljenje. Proglašen od strane magazina Tajm za proroka, Sol se nalazi i na listi Utn Rider 100 vodećih mislilaca i vizionara modernog doba.
Knjige Džona Ralstona Sola prevedene su na 23 jezika u više od 30 zemalja.
Za predsednika Međunarodnog PEN Džon Ralston Sol je izabran u oktobru 2009. godine.

Knjige

Mračna priključenija

Crna komedija međunarodnih razmera, od Njujorka do Pariza i Beograda, od Maroka do Haitija. Solov pripovedač se s lakoćom kreće po celom svetu:...
više informacija »

Propast globalizma i preoblikovanje sveta

Ključno delo Džona Ralstona Sola, jednog od najuticajnijih savremenih mislilaca, predsednika Međunarodnog PEN. U ovoj knjizi, prevedenoj na sve...
više informacija »