Džon Ralston Sol


Biblioteka:Kapital

Žanr:Politička teorija

Format:14x21

Broj strana:392

ISBN:978-86-523-0018-1

Povez:Tvrdi

Prevod:Igor Cvijanović i Alen Bešić


Cena:1.485 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:1.040 din.


Ključno delo Džona Ralstona Sola, jednog od najuticajnijih savremenih mislilaca, predsednika Međunarodnog PEN.
U ovoj knjizi, prevedenoj na sve veće svetske jezike, Džon Ralston Sol na nesvakidašnje uzbudljiv i provokativan način govori o tome zašto je globalizam bio dominantan, zašto je okončan nezapamćenom krizom, koji su uzroci ekonomske krize koja potresa ceo svet, kako je ekonomija pretvorena u religiju modernog doba, na kakvoj se prekretnici nalazi naš svet, i šta će biti s nama.
Prema Solu, osnovna greška je u tome što se veruje da je sadašnju svetsku krizu izazvala finansijska kriza. Sol smatra da je kriza daleko šira i mnogo dublja. Ukoliko se bavimo samo finansijskom krizom, kaže Sol, u tom slučaju ostajemo u starom globalističkom sistemu koji je već prevaziđen.
Analizirajući šta se dogodilo s našim svetom, Solova knjiga je svedočanstvo o uspesima koje je globalizam postigao, o problemima koje je izazvao i o gorućim pitanjima koja ostavlja iza sebe.
Po mišljenju svetske kritike, lucidna i proročka knjiga Propast globalizma i preoblikovanje sveta je jedna od najvažnijih knjiga za razumevanje našeg vremena.
Hrabra analiza, prodorni uvidi, lucidni odgovori, snažna kritika, otkrivajuća predviđanja u knjizi jednog od vodećih tumača savremenog sveta.

O autoru

Džon Ralston Sol (Otava, 1949), kanadski teoretičar, romansijer, esejist. Džon Ralston Sol je studirao na MekGil Univerzitetu u Montrealu i na Univerzitetu u Londonu, gde je doktorirao 1972. godine. Dobitnik je počasnih doktorata na četrnaest velikih svetskih univerziteta. Objavio je pet romana, od kojih su posebno veliki međunarodni uspeh imali: Ptice grabljivice (1973), Baraka ili životi, sreće i sveta čast Entonija Smita (1983), Sledeća najbolja stvar (1986),Jedenja raja (1988) i Mračna priključenija (2012). Najvažnije teorijske knjige: Volterovi bastardi: Diktatura razuma na... više informacija »

Kritike

„Poput Orvela, Kestlera, Maršala Makluana, Prima Levija i Tima Flanerija, Džon Ralston Sol nam govori kako smo učinili strašno mnogo pogrešnih stvari... Sol je jedan od najslobodnijih umova i jedan od najorganizovanijih i najusredsređenijih učitelja koje danas imamo.“ (Sidnej Herald) „Romansijer, istoričar i filozof... Džon Ralston Sol je renesansni čovek na više načina: on je ubeđen da je Zapadu potrebna nova renesansa da oslobodi moći razmišljanja, rasuđivanja i da aktivira građanstvo koje se uspavalo pod teretom tehnokratskog donošenja odluka.“ (Utn Rider 100 vodećih mislisaca i vizionara modernog doba) „Džon Ralston Sol može da se uporedi sa takvim misliocima kao što su Harold Inis, Maršal Makluan i Džordž Grant.“ (Meklins) „Samo nekolicina pisaca kombinuje imaginativnost svoje literature sa ozbiljnim izučavanjem činjenica... Od ovog malog broja kanadski pisac i intelektualac sa najvećim međunarodnim uticajem jeste Džon Ralston Sol.“ (Toronto Star)

Za nastavak čitanja

Mračna priključenija


Crna komedija međunarodnih razmera, od Njujorka do Pariza i Beograda, od Maroka do Haitija. Solov pripovedač se s lakoćom kreće po celom svetu:...
više informacija »

Propast globalizma i preoblikovanje sveta


Ključno delo Džona Ralstona Sola, jednog od najuticajnijih savremenih mislilaca, predsednika Međunarodnog PEN. U ovoj knjizi, prevedenoj na sve...
više informacija »