Adam Zagajevski


Biblioteka:Element

Žanr:Poezija

Format:14x20

Broj strana:100

ISBN:978-86-86933-08-9

Povez:Broš

Prevod:Biserka Rajčić


Cena:450 din

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:315 din


Knjiga pesama jednog od najvažnijih savremenih svetskih pesnika, koji se poslednjih godina nalazi u najužem krugu kandidata za Nobelovu nagradu za književnost.
Poznat i kao vrhunski esejist, Zagajevski u poeziji oličava tiho, suptilno i promišljeno preispitivanje ljudske svakodnevice u modernom svetu oblikovanom u sudaru istinskih čovekovih namera i društvenih nužnosti, zla politike i obesti istorije.
Taj sudar u pesmama Adama Zagajevskog zadobija karakter ključne drame modernog doba.
Otvoreni i prema malim događajima, mistici malih stvari i epifanijama svakodnevice, kao i prema velikim događajima modernog doba, stihovi Adama Zagajevskog uobličavaju uzbudljivu sliku modernog sveta i čovekove sudbine u njemu.

O autoru

Adam Zagajevski (Lavov, današnja Ukrajina, 1945), jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista. Preminuo je u Krakovu 21. marta 2021. godine. Posle okončanja Drugog svetskog rata porodica Zagajevski preselila se u Gljivice, grad u Šleskoj. Studiraoo je filozofiju i psihologiju u Krakovu, gde je, radeći kao profesor filozofije, živeo do 1980. godine. Posle toga preseljava se u Sjedinjene Američke Države, gde je bio univerzitetski profesor u Teksasu, dok jedan deo godine živeo u Parizu. Posle pada Berlinskog zida Zagajevski gradovima u kojima živi ponovo pridružuje... više informacija »

Za nastavak čitanja

Odbrana vatrenosti


Novi eseji jednog od vodećih savremenih svetskih pesnika i esejista. O poeziji i istoriji, o ideologiji i sumnji, o politici i stvarnosti. O Ničeu...
više informacija »

Nevidljiva ruka


Knjiga izabranih pesama Adama Zagajevskog, jednog od vodećih svetskih pesnika. Nevidljiva ruka donosi pesme pisane u proteklih deset godina. U...
više informacija »