Adam Zagajevski


Biblioteka:Ellement

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:72

ISBN:978-86-523-0031-0

Povez:Broš


Cena:638 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:447 din.


Knjiga izabranih pesama Adama Zagajevskog, jednog od vodećih svetskih pesnika.
Nevidljiva ruka donosi pesme pisane u proteklih deset godina. U knjizi Nevidljiva ruka nalaze se pesme iz dve najnovije knjige Zagajevskog: Povratak i Nevidljiva ruka.
Pesme Adama Zagajevskog uobličavaju uzbudljivu sliku modernog sveta i čovekove sudbine u njemu. Usredsređene na iskustvo svakodnevice, pesme u knjizi Nevidljiva ruka sa izuzetnom snagom preispituju geološke slojeve stvarnosti, prepoznajući u njoj i ideološke i političke manipulacije, i tragove mita i kulturnoistorijskog trajanja, i tragove gradova i krajeva upoznatih na putovanjima.
Pesme Adama Zagajevskog polaze od izazova običnog i svakodnevnog, iskustvenog i proživljenog, a potom u uzbudljivim jezičkim i značenjskim preokretima zadobijaju slojeve metafizičkog, magijskog i kulturnoistorijskog smisla. Otkrivajući istovremeno čudo i užas postojanja, Zagajevski ispisuje čudesnu hroniku proživljenog iskustva modernog čoveka.
Knjigu Nevidljiva ruka ispunjavaju pesme u kojima se misli duboko i iznijansirano, govori snažno i promišljeno.
Pesme Adama Zagajevskog u knjizi Nevidljiva ruka možda su najuzbudljiviji trenutak savremene evropske poezije.
Jedna od pesama u ovoj velikoj knjizi moderne poezije potekla je u susretu sa Beogradom, kada je Adam Zagajevski pre tri godine bio gost Arhipelaga na predstavljanju srpskog izdanja svoje knjige Antene.

O autoru

Adam Zagajevski (Lavov, današnja Ukrajina, 1945), jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista. Preminuo je u Krakovu 21. marta 2021. godine. Posle okončanja Drugog svetskog rata porodica Zagajevski preselila se u Gljivice, grad u Šleskoj. Studiraoo je filozofiju i psihologiju u Krakovu, gde je, radeći kao profesor filozofije, živeo do 1980. godine. Posle toga preseljava se u Sjedinjene Američke Države, gde je bio univerzitetski profesor u Teksasu, dok jedan deo godine živeo u Parizu. Posle pada Berlinskog zida Zagajevski gradovima u kojima živi ponovo pridružuje... više informacija »

Za nastavak čitanja

Nevidljiva ruka


Knjiga izabranih pesama Adama Zagajevskog, jednog od vodećih svetskih pesnika. Nevidljiva ruka donosi pesme pisane u proteklih deset godina. U...
više informacija »

Antene


Knjiga pesama jednog od najvažnijih savremenih svetskih pesnika, koji se poslednjih godina nalazi u najužem krugu kandidata za Nobelovu nagradu za...
više informacija »