Slavomir Gvozdenović


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x21

Broj strana:302

ISBN:978-86-523-0399-1

Povez:Tvrdi


Cena:770 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:539 din.


Poezija Slavomira Gvozdenovića, u pola veka njenog nastajanja i trajanja, predstavlja naročit oblik autobiografije.
Gvozdenovićeve pesme mnogo duguju iskustvu života u drugoj kulturi i u drugom jeziku, različitom od onog na kome nastaju njegove pesme.
U sedamdesetim godinama to je poezija neosimbolizma i modernističke apstrakcije.
Od druge polovine osamdesetih Gvozdenović konkretizuje pesnički izraz ispunjavajući ga elementima kulture i geografije, istorijskog vremena i geokulturnog prostora, kulturno-istorijskog i jezičkog pamćenja.

O autoru

Slavomir Gvozdenović

Slavomir Gvozdenović (1953), pesnik, urednik, prevodilac, antologičar, univerzitetski predavač. Posle Srpske gimnazije u Temišvaru, studije nastavlja na Filološkom fakultetu Univerziteta u Bukureštu (1972-1976). Doktorirao je 2000. godine na poeziji Vaska Pope. Objavio je četrdeset knjiga poezije od čega devet u Srbiji, četiri na rumunskom (preveo Lučijan Aleksiu) i po jednu na poljskom, engleskom i mađarskom. Objavio je, između ostalog, knjige pesama: Кrila i pomalo vatre (Кriterion, Bukurešt, 1975); Lirika (Кriterion, Bukurešt, 1981); Vedro otvaranje kamena (Кriterion,... više informacija »

Za nastavak čitanja

Disanje na pseće škrge


Nova knjiga pesama poznatog srpskog pesnika iz Rumunije. U skoro svakoj pesmi Slavomira Gvozdenovića, čak i kada je ona izraz intimističkog i...
više informacija »

Autobiografija sa poezijom


Poezija Slavomira Gvozdenovića, u pola veka njenog nastajanja i trajanja, predstavlja naročit oblik autobiografije. Gvozdenovićeve pesme mnogo...
više informacija »