Slavomir Gvozdenović


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:88

ISBN:978-86-523-0366-3

Povez:Broš


Cena:671 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:470 din.


Nova knjiga pesama poznatog srpskog pesnika iz Rumunije.
U skoro svakoj pesmi Slavomira Gvozdenovića, čak i kada je ona izraz intimističkog i kamernog doživljaja sveta, prebiva po neki kulturno-istorijski detalj, određena književno-istorijska aluzija ili kakva istorijska ili geografska pojedinost.
Pesme su iskustva, i to nam stihovi iz knjige Disanje na pseće škrge neprestano potvrđuju, štedro otvarajući prostore iskustva kao prvorazredna iskušenja poezije. Otuda „geografije gladnih reči“ postaju složen izraz sveta u kome se koliko u geografiji živi i u jeziku i kulturi.
Ali ne samo iskustva, pesme su i pamćenje: potreba da se oživi novija i starija istorija kako bi se uobličio neprekinut vremenski poredak od onoga što se jedva pamti do onoga sa čime se živi, potreba da se zapamte i nanovo naglase imena običnih i dobro poznatih ljudi, zahtev da se istaknu simbolički i stvarni izrazi kulture dugog trajanja, ali i da se u prizvanim toponimima sažme drama jednog istorijskog iskustva.

O autoru

Slavomir Gvozdenović

Slavomir Gvozdenović (1953), pesnik, urednik, prevodilac, antologičar, univerzitetski predavač. Posle Srpske gimnazije u Temišvaru, studije nastavlja na Filološkom fakultetu Univerziteta u Bukureštu (1972-1976). Doktorirao je 2000. godine na poeziji Vaska Pope. Objavio je četrdeset knjiga poezije od čega devet u Srbiji, četiri na rumunskom (preveo Lučijan Aleksiu) i po jednu na poljskom, engleskom i mađarskom. Objavio je, između ostalog, knjige pesama: Кrila i pomalo vatre (Кriterion, Bukurešt, 1975); Lirika (Кriterion, Bukurešt, 1981); Vedro otvaranje kamena (Кriterion,... više informacija »

Za nastavak čitanja

Autobiografija sa poezijom


Poezija Slavomira Gvozdenovića, u pola veka njenog nastajanja i trajanja, predstavlja naročit oblik autobiografije. Gvozdenovićeve pesme mnogo...
više informacija »

Disanje na pseće škrge


Nova knjiga pesama poznatog srpskog pesnika iz Rumunije. U skoro svakoj pesmi Slavomira Gvozdenovića, čak i kada je ona izraz intimističkog i...
više informacija »