Jelena Rosić


Biblioteka:Mali Arhipelag

Žanr:Roman

Format:14x20

Broj strana:160

ISBN:978-86-523-0237-6

Povez:Broš


Cena:781 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:547 din.


Prvi roman dobitnice Nagrade „Stevan Sremac“ za knjigu godine.
Devojčica odrasta u Banatu, u malom mestu koje nije ni sasvim selo, ni sasvim grad. Odrasta s babom i dedom, oni su njen prvi svet kome postavlja pitanja i koji pokušava da razume. A u taj svet neprestano ulaze drugi ljudi iz mesta, komšinice i komšije, sa svojim pričama i dogodovštinama, dosetkama i spletkama, ljutnjama i radostima.
Devojčica osmatra svet oko sebe, pokušava da osluškuje i razume razgovore odraslih u kojima se mešaju tajne i sukobi, radosti i svađe, preljube i ogovaranja, porodična i komšijska trvenja. Mnoge od tih stvari devojčica ne razume, ali ih sve propušta kroz svoju radoznalu perspektivu iz koje se pripoveda ovaj roman.
Ta radoznalost je neutaživa i stalno izaziva pitanja i traži odgovore starijih.
Roman kakve na jedan način čitaju odrasli, na sasvim drugi deca i mladi od 11 do 14 godina.

O autoru

Jelena Rosić (Kikinda, 1969), pripovedačica. Po zanimanju je profesor engleskog jezika i književnosti. Objavila je knjige priča Dalilin prsten (1993) i Dan kada je Miz Lili postala ono što je oduvek bila (2012). Priče Jelene Rosić zastupljene su u nekoliko antologija i panorama savremene srpske priče, među kojima su i antologija najkraće srpske priče XX veka Mala kutija (priređivač Mihajlo Pantić) i antologija mladih srpskih pripovedača Tajno društvo (priređivač Vasa Pavković). Godina 1998. imigrirala je s porodicom u SAD. Živi u... više informacija »

Za nastavak čitanja

Dan kada je Miz Lili postala ono što je oduvek bila


Sugestivno, pronicljivo i duhovito pripovedanje o iskustvu nove emigracije. Priče Jelene Rosić na izuzetan način oslikavaju i dramu odlaska i...
više informacija »

Babicino unuče


Prvi roman dobitnice Nagrade „Stevan Sremac“ za knjigu godine. Devojčica odrasta u Banatu, u malom mestu koje nije ni sasvim selo, ni sasvim...
više informacija »