Davide Skalmani


Biblioteka:Čitanje Evrope

Žanr:Antologija eseja

Format:14x21

Broj strana:140

ISBN:978-86-523-0247-5

Povez:Tvrdi

Pogovor:Davide Skalmani


Cena:759 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:531 din.


Antologija savremenog italijanskog eseja.
Pred čitaocima se nalaze eseji Alfonsa Berardinelija, Pjetra Bartola, Gracije Neri, Masima Montanarija, Marka Romana i Kjare Valerio.
Eseji u ovoj knjizi pokazuju širok poetički, tematski i izražajni raspon savremenog italijanskog eseja.
Eseji u ovoj reprezentativnoj i raznovrsnoj knjizi govore o temama u rasponu od modernog evropskog romana, preko sudbine moderne fotografije u klasičnim i digitalnim medijima ili prikaza gradova kao umetničkih dela, do hrane, humane istorije matematike i tragične sudbine izbeglica koji se iskrcavaju na Lampeduzi.
Od kulture do identiteta, od autobiografije do otkrića umeća da gradove koje posećujemo posmatramo očima istoričara ili kritičara umetnosti a ne samo kao obični turisti.
Uzbudljive slike savremenog sveta, provokativne rasprave o temama koje nas se tiču.
Eseje u ovoj knjizi preveli su Mila Samardžić, Ivana Simić Ćorluka, Marija Pejić, Aleksandar Levi, Nataša Gavrilović i Mirela Radosavljević.

O autoru

Davide Skalmani (Milano, 1963), italijanski esejista, istoričar filozofije i prevodilac. Predavao je na Univerzitetu Sogang u Seulu, na Univerzitetu u Bostonu, na Univerzitetu Komplutense u Madridu. Prevodi sa engleskog i nemačkog jezika. Tekstove objavljuje u vodećim italijanskim časopisima. Pisao je više knjiga iz isgorije filozofije. više informacija »

Kritike

Posle antologije posvećene pripovedačkoj prozi koju je ova ista izdavačka kuća objavila 2016. godine, sada predstavljamo izbor tekstova dokumentarističke proze koji ukazuje na širinu i raznolikost žanra i te kako prisutnog u istoriji italijanske književnosti. Dovoljno je samo pomenuti slavne primere poput Makijavelija, Galileja, Bekarije, De Sanktisa, Gramšija ili Pazolinija kako bismo se podsetili da je esejistika u Italiji išla u korak sa afirmacijom modernosti u samoj istoriji književnosti i u evoluciji nauke i znanja, možda još očiglednije u odnosu na druge nacionalne okvire. Od posebnog značaja jesu autori koji su odabrali put kritike opšteg mišljenja i preovlađujućih teorija, boreći se za konstitutivnu slobodu utkanu u samu istoriju esejističkog žanra. (Davide Skalmani)

Za nastavak čitanja

Čitanje Italije 2: Izbor iz savremenog italijanskog eseja


Antologija savremenog italijanskog eseja. Pred čitaocima se nalaze eseji Alfonsa Berardinelija, Pjetra Bartola, Gracije Neri, Masima Montanarija,...
više informacija »

Čuvari razlika


Izbor iz savremene italijanske poezije. U knjizi su zastupljeni italijanski pesnici nekoliko generacija i različitih poetika: Valerio Magreli,...
više informacija »