Davide Skalmani


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:116

ISBN:978-86-523-0238-3

Povez:Broš

Pogovor:Davide Skalmani i Olivera Stošić Rakić


Cena:726 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:508 din.


Izbor iz savremene italijanske poezije.
U knjizi su zastupljeni italijanski pesnici nekoliko generacija i različitih poetika: Valerio Magreli, Umberto Fjori, Đan Mario Vilalta, Lućano Ćekinel, Marija Gracija Kalandrone, Sara Ventroni, kao i Rapsodi gruppo fonografico koju sačinjavaju Luka Bombardjeri i Tomazo Pipuči. Premda izrazito različiti u širokom rasponu od istraživanja jezika do istraživanja svakodnevice, od dijaloga sa slojevima pesničke tradicije do performansa kao pesničkog izraza, ovi pesnici ispovedaju duh modernosti kao osnovni sadržaj pesničkog iskustva. Pesnici zastupljeni u knjizi Čuvari razlika, koju je priredila Olivera Stošić Rakić, bili su u prethodnih desetak godina učesnici beogradskog festivala Svetski dan(i) poezije.
– Pesnik u današnje vreme ima težak zadatak jer se koleba između pravila socijalnog i eteričnog mikrokosmosa i pervazivne eksploatacije jezika prepunog metafora i analogija, svojstvenog poetskoj tradiciji komunikacije čiji je cilj sve češće samo da bude uverljiva. Pa ipak, susret sa jezikom poezije je kognitivno i emotivno iskustvo izuzetne snage i kompleksnosti, koje je u stanju da nam, s jedne strane, otkrije jedinstvenost egzistencije pojedinca, a s druge da nam ulije svest o korenima naše zajedničke ljudske prirode – kaže Davide Skalmani u predgovoru knjizi.
Na početku knjige nalazi se esej Valerija Magrelija o iskustvu poezije i o iskustvu prevođenja.
Knjiga Čuvari razlika: izbor iz savremene italijanske poezije objavljena je objavljena u izdanju Arhipelaga i Kulturnog centra Beograda, uz podršku Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda.

O autoru

Davide Skalmani (Milano, 1963), italijanski esejista, istoričar filozofije i prevodilac. Predavao je na Univerzitetu Sogang u Seulu, na Univerzitetu u Bostonu, na Univerzitetu Komplutense u Madridu. Prevodi sa engleskog i nemačkog jezika. Tekstove objavljuje u vodećim italijanskim časopisima. Pisao je više knjiga iz isgorije filozofije. više informacija »

Za nastavak čitanja

Čitanje Italije 2: Izbor iz savremenog italijanskog eseja


Antologija savremenog italijanskog eseja. Pred čitaocima se nalaze eseji Alfonsa Berardinelija, Pjetra Bartola, Gracije Neri, Masima Montanarija,...
više informacija »

Čuvari razlika


Izbor iz savremene italijanske poezije. U knjizi su zastupljeni italijanski pesnici nekoliko generacija i različitih poetika: Valerio Magreli,...
više informacija »