Erik Hobsbaum


Biblioteka:Vreme i priča

Žanr:Istoriografija

Format:14x21

Broj strana:432

ISBN:978-86-523-0288-8

Povez:Tvrdi


Cena:1.782 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:1.247 din.


Kapitalna istoriografska studija Erika Hobsbauma Doba carstva 1875–1914. jedno je od ključnih istoriografskih dela modernih vremena.
Ova velika sinteza, pisana uzbudljivo i zanosno, u jedinstvu obilja činjenica i lucidnih interpretacija, predstavlja istoriju Evrope i sveta u doba velikih imperija poslednjih decenija XIX i prvih decenija XX veka.
Hobsbaum briljantno slika jednu epohu, njenu politiku i društvo, ekonomiju i kulturu, u godinama i decenijama pre nego što će jedna moćna civilizacija zaplivati u užasima Prvog svetskog rata i tako postati „jučerašnji svet“.
Slika tog „jučerašnjeg sveta“ u rukama vrhunskog istoričara kao što je Hobsbaum postaje dragoceno svedočanstvo za današnje vreme i za sva vremena.

O autoru

Erik Hobsbaum (1917-2012), jedan od najvećih svetskih istoričara druge polovine XX veka, rođen je u Aleksandriji 1917. godine, a obrazovao se u Austriji, Nemačkoj i Engleskoj. Hobsbaum je bio član Britanske akademije i Američke akademije umetnosti i nauke, strani član Japanske akademije, kao i nosilac počasnih doktorata na univerzitetima nekoliko zemalja. Do penzionisanja je predavao na Koledžu Birkbek Londonskog univerziteta, a potom na Novoj školi za naučna istraživanja u Njujorku. Najvažnije knjige: Primitivni pobunjenici: istraživanja starih oblika socijalnih pokreta u XIX i... više informacija »

Za nastavak čitanja

Doba carstva 1875–1914.


Kapitalna istoriografska studija Erika Hobsbauma Doba carstva 1875–1914. jedno je od ključnih istoriografskih dela modernih vremena. Ova velika...
više informacija »

Kraj kulture


Testamentarna knjiga jednog od najvažnijih svetskih istoričara modernog doba. U poslednjim godinama svog života Hobsbaum je istrajno pisao...
više informacija »