Erik Hobsbaum


Biblioteka:Kapital

Žanr:Politička teorija

Format:14x21

Broj strana:180

ISBN:978-86-86933-22-5

Povez:Tvrdi

Prevod:Risto Tubić


Cena:740 din

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:518 din


Nova knjiga vodećeg svetskog istoričara Erika Hobsbauma Globalizacija, demokratija i terorizam predstavlja kratku istoriju sveta od pada Berlinskog zida do naših dana.
Posredi je svojevrstan nastavak Hobsbaumove istorije XX veka – Doba ekstrema.
Knjiga Globalizacija, demokratija i terorizam jeste briljantna rasprava o stanju demokratije danas i o njenim perspektivama, o globalizaciji kao velikom procesu koji je promenio naš život, o uzrocima pojave terorizma na svetskoj političkoj sceni, o naciji i nacionalizmu na početku novog veka, o svetskoj ekonomiji i o opsegu naših sloboda i prava, o javnom redu i o našem vremenu kao dobu nasilja, o ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i o mogućem razvoju događaja u bližoj budućnosti.
Erik Hobsbaum, vrhunski svedok XX veka, u knjizi Globalizacija, demokratija i terorizam oglašava se kao prvorazredni tumač i svedok svog vremena, nepotkupljivi intelektualac spreman da govori o najizazovnijim stvarima i da saopštava istine koje nije prijatno čuti.
Hobsbaumova knjiga je uzbudljivo i dragoceno svedočanstvo o našem vremenu, nezamenljiva studija neophodna za razumevanje naše svakodnevice i sila koje je oblikuju.

O autoru

Erik Hobsbaum (1917-2012), jedan od najvećih svetskih istoričara druge polovine XX veka, rođen je u Aleksandriji 1917. godine, a obrazovao se u Austriji, Nemačkoj i Engleskoj. Hobsbaum je bio član Britanske akademije i Američke akademije umetnosti i nauke, strani član Japanske akademije, kao i nosilac počasnih doktorata na univerzitetima nekoliko zemalja. Do penzionisanja je predavao na Koledžu Birkbek Londonskog univerziteta, a potom na Novoj školi za naučna istraživanja u Njujorku. Najvažnije knjige: Primitivni pobunjenici: istraživanja starih oblika socijalnih pokreta u XIX i... više informacija »

Za nastavak čitanja

Doba carstva 1875–1914.


Kapitalna istoriografska studija Erika Hobsbauma Doba carstva 1875–1914. jedno je od ključnih istoriografskih dela modernih vremena. Ova velika...
više informacija »

Kraj kulture


Testamentarna knjiga jednog od najvažnijih svetskih istoričara modernog doba. U poslednjim godinama svog života Hobsbaum je istrajno pisao...
više informacija »