Branko Milanović


Biblioteka:Summa

Žanr:Ekonmija

Format:14x20

Broj strana:160

ISBN:978-86-86933-17-1

Povez:Broš

Prevod:Ana Ješić


Cena:540 din

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:378 din


Iscrpna ekonomska analiza, zasnovana na višegodišnjim istraživanjima, uzroka zbog kojih aktuelna globalizacija ima dva lica.
Pomno preispitivanje svetlih i tamnih principa globalizacije, pri čemu se o globalizaciji govori kako na primeru uobičajenih ekonomskih kategorija, tako i na primeru fudbala, slobode kretanja ili korumpiranih država, odvodi autora prema istraživačkom i analitičkom izazovu prvog reda – prema pitanju: zašto je globalizacija u nevolji.
Proučavajući različite, nekada i protivrečne aspekte globalizacije, Milanović se posebno bavi pitanjem rastuće globalne nejednakosti.
Objašnjavajući zašto se nejednakost tiče svih nas, nezavisno od našeg ekonomskog stanja ili društvene uloge, Milanović iznosi i čitav niz predloga kako da se postojeća globalna nejednakost umanji.
U poslednjem delu knjige Milanović se bavi Srbijom u vremenu globalizacijom.

O autoru

Branko Milanović (1953), jedan od vodećih savremenih srpskih ekonomista. Ekonomski fakultet u Beogradu završio 1977. godine, a doktorirao na istom fakultetu tezom o ekonomskoj nejednakosti u Jugoslaviji 1987. godine. Od 1990. godine radi u istraživačkom departmanu Svetske banke u Vašingtonu, u odeljenju koje se bavi analizom siromaštva, nejednakosti i anketama o domaćinstvima. Već deset godina predaje kao profesor po pozivu na Džon Hopkins univerzitetu, a od 2005. i na Univerzitetu Marilend i Karnegijevoj zadužbini za međunarodni mir u Vašingtonu. Objavio je veliki broj članaka... više informacija »

Za nastavak čitanja

Dva lica globalizacije


Iscrpna ekonomska analiza, zasnovana na višegodišnjim istraživanjima, uzroka zbog kojih aktuelna globalizacija ima dva lica. Pomno preispitivanje...
više informacija »