Tihomir Brajović


Biblioteka:Znakovi

Žanr:Književna istorija

Format:14x21

Broj strana:252

ISBN:978-86-523-0024-2

Povez:Tvrdi


Cena:1.001 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:701 din.


Ogledi o subverzivnoj imaginaciji Ive Andrića i o političkoj dimenziji njegove književnosti.
Novo tumačenje književnosti Ive Andrića.
Pet odlično napisanih ogleda o subverzivnoj imaginaciji Ive Andrića pokazuju kako je ovaj pisac u istorijskim romanima i hronikalnim pričama ostao i svedok vremena u kome je napisao dela za koja je dobio Nobelovu nagradu za književnost.
Brajović na upečatljiv način pokazuje kako se u Andrićevim knjigama, pogotovu u romanima Prokleta avlija i Omerpaša Latas ili u jednoj od najboljih piščevih proza Priča o vezirovom slonu, uspostavlja uzbudljiv odnos priče i moći.
Polazeći od istorije, Andrić i te kako govori o svojoj savremenosti, pokazujući kako je moć vrlo često fiktivna, a subjekt moći ispražnjen.
Knjiga o subverzivnom Andriću kao liberalnom ironičaru u senci etabliranog pisca.
Da li se u Omerpaši Latasu može prepoznati Tito?
Da li se u Prokletoj avliji može prepoznati Goli otok?

O autoru

Tihomir Brajović (Podgorica, 1962), redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, književni kritičar, istoričar i teoretičar književnosti, autor petnaest esejističkih knjiga, većeg broja književnonaučnih radova i novinskih tekstova. Bavi se književnom kritikom, teorijom i istorijom književnosti. Knjige eseja: Kontroverzni metatekst (1992), Poetika žanra (1995), Reči i senke (1997), Od metafore do pesme (1998), Teorija pesničke slike (2000), Oblici modernizma (2005), Identično različito, Komparativno-imagološki ogled (2007), Kratka istorija preobilja, Kritički bedeker... više informacija »

Za nastavak čitanja

Fikcija i moć


Ogledi o subverzivnoj imaginaciji Ive Andrića i o političkoj dimenziji njegove književnosti. Novo tumačenje književnosti Ive Andrića. Pet...
više informacija »

Nezbiljnost


Nezbiljnost je suzdržano poetizovana hronika doba koje nam je dodeljeno, dijagnoza ovdašnjeg velikog društvenog, pa i civilizacijskog (pre)loma u...
više informacija »