Zoran Radovanović


Biblioteka:Iskustva

Žanr:Studija

Format:14x20

Broj strana:160

ISBN:978-86-86933-66-9

Povez:Broš


Cena:555 din

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:389 din


Stručna, zanimljiva i podsticajna knjiga u kojoj se na izuzetno jasan, pregledan i odgovoran način govori o pandemiji gripa A(H1N1), o njenim uzrocima i razvoju, o kontroverzama i sumnjama koje je izazvala, o vakcini i borbi protiv novog gripa A(H1N1).
Nedvosmisleni i pouzdani odgovori na pitanja koja su u našoj i svetskoj javnosti izazivala masovne reakcije, pa čak i paniku građana.
U isti mah i stručno i zanimljivo pisana, ova knjiga je jedinstveno svedočanstvo o velikoj drami našeg vremena, o tome kako živeti sa virusima i kako se ponašati u vreme epidemija i pandemija, kao i o tome kakav je pandemijski potencijal gripa XXI veka.
U ovoj knjizi dr Zoran Radovanović opisuje i istoriju pandemija u XX veku, kao i istoriju velikih epidemija u modernom dobu.
Posebnu pažnju autor posvećuje aktuelnim sojevima virusa gripa, uključujući i virus ptičjeg gripa A(H5N1).
Knjiga Grip bavi se i epidemološkim nadzorom, epidemiološkom dijagnozom, laboratorijskom dijagnozom, kliničkom dijagnozom i kliničkom slikom, lečenjem gripa, vakcinacijom, kao i ostalim merama sprečavanja i suzbijanja gripa.
Knjiga Grip dr Zorana Radovanovića je dragocena i za epidemiologe i druge zdravstvene radnike, ali i za obične čitaoce kojima je u obilju informacija i izvora neophodna pouzdana i stručna interpretacija ovog velikog savremenog izazova.
Dr Zoran Radovanović, naš čuveni epidemiolog, autor je više od trideset monografija iz oblasti epidemiologije i raniji redovnog profesora epidemiologije na medicinskim fakultetima u Beogradu i Kuvajtu, sadašnjeg konsultanta Univerziteta Harvard iz SAD za ispitivanje narodnog (javnog) zdravlja na Bliskom istoku.

O autoru

Zoran Radovanović je bio redovni profesor epidemiologije na medicinskim fakultetima u Beogradu (do 2000) i Kuvajtu (do 2007). Predavao je i/ili ispitivao (external examiner) na više univerziteta u zemlji i inostranstvu. Objavio je oko 300 naučno-stručnih radova, uključujući tridesetak monografija. Napisao je i/ili uredio sve domaće poslediplomske i skoro sve dodiplomske udžbenike iz svoje oblasti. Među novijim knjigama Zorana Radovanovića nalaze se: Endemska nefropatija /Endemic Nephropathy (u koautorstvu, bilingvalno izdanje; 2000), Terenska epidemiologija – Istraživanje... više informacija »

Za nastavak čitanja

Grip


Stručna, zanimljiva i podsticajna knjiga u kojoj se na izuzetno jasan, pregledan i odgovoran način govori o pandemiji gripa A(H1N1), o njenim...
više informacija »