Stevan Tontić


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:104

ISBN:978-86-523-0226-0

Povez:Broš


Cena:550 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:385 din.


Hristova luda je knjiga preispitivanja i svođenja računa.
Lirski subjekt iznova proživljava i rekonstruiše čitav sopstveni život, uviđajući koliko je on ispunjen ličnim i istorijskim udesima, časovima uzleta i časovima pada, najdubljim fascinacijama i saživljavanjem sa činjenicama svakodnevice i, na drugoj strani, sudarom sa nepomerivim realnostima.
Obeležene naglašenim egzistencijalnim potencijalom, nove pesme Stevana Tontića jesu pesme iskustva. Bez istinski proživljenog i skupo plaćenog iskustva takvih pesama ne bi bilo.

O autoru

Stevan Tontić (30. 12. 1946, Grdanovci kod Sanskog Mosta; 12. 2. 2022) završio je studij filozofije sa sociologijom u Sarajevu. Pre rata urednik u izdavačkoj kući. Posle višegodišnjeg egzila u Nemačkoj (1993–2001, pretežno u Berlinu), vratio se u Sarajevo, gde je živeo kao profesionalni književnik do maja 2014, kada se nastanio u Novom Sadu. Tontić je pesnik, prozaist, esejist, antologičar, prevodilac s nemačkog. Pesničke zbirke: Nauka o duši i druge vesele priče (Sarajevo 1970), Naše gore vuk (Novi Sad 1976), Tajna prepiska (Sarajevo 1976), Hulim i posvećujem (Beograd... više informacija »

Kritike

Knjiga Hristova luda opisuje pun krug: od zrelosti do sećanja na svetlosti i traume detinjstva, od smrti do ljubavi, od dvostruko anatemisanog Spinoze do izabranog pesničkog plemstva, od drame pevanja do drame mišljenja, od Hristove lude zatečene u negostoljubivom svetu do nezaštićenog svedoka kao sume iskustva ovih nesmirenih, zapitanih i intenzivno dijaloških stihova. (Gojko Božović)

Za nastavak čitanja

Opsada moga Ja


Poslednja knjiga pesama Stevana Tontića sažima i izražava uskomešano i uzdrhtalo osećanje sveta. Dok je svet prepun opasnosti i nesigurnosti,...
više informacija »

Hristova luda


Hristova luda je knjiga preispitivanja i svođenja računa. Lirski subjekt iznova proživljava i rekonstruiše čitav sopstveni život, uviđajući...
više informacija »