Stevan Tontić


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:80

ISBN:978-86-523-0337-3

Povez:Broš


Cena:605 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:424 din.


Poslednja knjiga pesama Stevana Tontića sažima i izražava uskomešano i uzdrhtalo osećanje sveta.
Dok je svet prepun opasnosti i nesigurnosti, čovek je sveden na izdvojeno i opsednuto Ja. To Ja je čitav njegov dostupni svet, sve ono što misli i ono što veruje, ono što zna i ono što sluti, ono što ga spasava i ono od čega strepi. Ja su, naravno, i drugi, mnoštveni i sasvim raznoliki, bliski i daleki, srodni i otuđeni.
Strah i nemir, koji se gnezde u skoro svakoj Tontićevoj pesmi u knjizi Opsada moga Ja, produbljuju se u pesničkim dijalozima sa smrću.
Kao što je svet sveden na čovekovo Ja, kroz koje se prelamaju najrazličitija iskustva, stanja i emocije, tako je i ukupno ljudsko vreme svedeno na retke, povlašćene i izuzetne trenutke u kojima se iskupljuje nesmireno i zabrinuto trajanje. Svedočanstvo tih trenutaka jesu ove Tontićeve pesme.
Ako prema početku tog sveta vode sećanja, najčešće porodična i autobiografska, od kraja tog sveta svedenog na opsednuto Ja deli još samo čudo ljubavi kao poslednje čudo spasa.

O autoru

Stevan Tontić (30. 12. 1946, Grdanovci kod Sanskog Mosta; 12. 2. 2022) završio je studij filozofije sa sociologijom u Sarajevu. Pre rata urednik u izdavačkoj kući. Posle višegodišnjeg egzila u Nemačkoj (1993–2001, pretežno u Berlinu), vratio se u Sarajevo, gde je živeo kao profesionalni književnik do maja 2014, kada se nastanio u Novom Sadu. Tontić je pesnik, prozaist, esejist, antologičar, prevodilac s nemačkog. Pesničke zbirke: Nauka o duši i druge vesele priče (Sarajevo 1970), Naše gore vuk (Novi Sad 1976), Tajna prepiska (Sarajevo 1976), Hulim i posvećujem (Beograd... više informacija »

Za nastavak čitanja

Opsada moga Ja


Poslednja knjiga pesama Stevana Tontića sažima i izražava uskomešano i uzdrhtalo osećanje sveta. Dok je svet prepun opasnosti i nesigurnosti,...
više informacija »

Hristova luda


Hristova luda je knjiga preispitivanja i svođenja računa. Lirski subjekt iznova proživljava i rekonstruiše čitav sopstveni život, uviđajući...
više informacija »