Suzana Tratnik


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:144

ISBN:978-86-523-0096-9

Povez:Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

Pogovor:Marija Nenezić


Cena:825 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:578 din.


Suzana Tratnik u romanu Ime mi je Damjan izabrala je ispovedni ton pripovedanja kojim otvara čitavo polje značenja i problema, ali i problematizuje sve: od ličnog identitetskog postojanja do kolektivne i opšte, društvene egzistencije modernog doba.
Junak ovog kratkog ispovednog romana postavljen je u napetu situaciju egzistencijalne teskobe koja proizlazi iz nerešenih konfliktnih odnosa u porodici.
Prateći ritam Damjanove ispovesti koja se kreće od momenata potpune zbunjenosti i zatečenosti pred činjenicom da „niko ne razume“ ono što je za Damjana „očigledno“, jasna rodna pozicija muškarca, do momenta skepticizma u tu poziciju, čitalac i sam na trenutke biva uvučen u vrlo složenu igru odnosa realnosti i privida.
Između socijalne kritičnosti i provokativnosti i snažne priče o dubokom individualnim dramama junaka i junakinja romana. Provokativno razaranje društvenih tabua.

O autoru

Suzana Tratnik (1963), jedna je od najpoznatijih slovenačkih književnica. Piše priče i romane, publicističke i teorijske radove. Prevodi književnost i teoriju sa engleskog jezika. Diplomirala je sociologiju i magistrirala iz oblasti antropologije polova. Autorka je knjiga priča: Ispod nule (1998), U svom dvorištu (2003), Paralele (2005), Ono što nisam razumela u vozu (2008) i Dva sveta (2009), kao i romana: Ime mi je Damjan (2001) i Treći svet (2007). Objavila je teorijsku studiju Lezbijska priča – književna konstrukcija seksualnosti (2004). Knjige i priče Suzane Tratnik... više informacija »

Kritike

"Ko zna kako se osećaš kada si tanak kao list papira, kada te skoro nema." (Ime mi je Damjan)

Za nastavak čitanja

Ime mi je Damjan


Suzana Tratnik u romanu Ime mi je Damjan izabrala je ispovedni ton pripovedanja kojim otvara čitavo polje značenja i problema, ali i problematizuje...
više informacija »