Norman Makejg


Biblioteka:Element

Žanr:Poezija

Format:14x20

Broj strana:224

ISBN:978-86-86933-20-1

Povez:Broš

Prevod:Dušan Puvačić


Cena:649 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:454 din.


Izabrane pesme najvažnijeg škotskog pesnika XX veka i jednog od najvažnijih modernih britanskih pesnika uopšte.
Makejgove omiljene teme su pejzaž, životinje i ljudi.
Njegove pesme o prijateljima, ličnostima koje je poznavao i susretao, o škotskoj prirodi i istoriji prožete su dubokom ljubavlju i poštovanjem za svet u kojem je živeo – osim za akademike, zemljoposednike, plemstvo i političare koje je, po rečima Džoj Hendri, „prezirao kalvinističkom jetkošću“.
Dok se njegov zemljak, prijatelj i stariji savremenik, veliki bard Hju Makdermid obraćao čitavom svetu, Makejgova publika se, kako kaže istoričar škotske književnosti Alan Bold, sastoji od jedne jedine osobe – obično nekoga koga voli.

O autoru

Norman Makejg (1910-1996), rođen je u Edinburgu, gde je proveo čitav svoj ljudski vek. Klasični filolog po obrazovanju, najveći deo života je bio učitelj. Sporo je napredovao u karijeri, kažu najviše zbog toga što je za vreme Drugog svetskog rata odbio da ratuje. „Jednostavno, nisam želeo da ubijam”, objašnjavao je kasnije. Proveo je zbog toga tri meseca u zatvoru. Po izlasku, kraj rata je dočekao kao baštovan. Dugo mu je trebalo da postane zamenik upravitelja, pa upravitelj osnovne škole. Još duže da bude izabran za profesora poezije na Univerzitetu u Sterlingu. Majstor... više informacija »

Za nastavak čitanja

Izveštaj plemenu


Izabrane pesme najvažnijeg škotskog pesnika XX veka i jednog od najvažnijih modernih britanskih pesnika uopšte. Makejgove omiljene teme su...
više informacija »