Gijom Klosa


Biblioteka:Arhitekst

Žanr:Esej

Format:14x20

Broj strana:120

ISBN:978-86-523-0302-6

Povez:Broš


Cena:792 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:554 din.


Gijom Klosa, francuski aktivista, esejista, intelektualac i nadasve „Evropljanin“, u svom zanimljivom eseju prikazuje i objašnjava razvoj evropske integracije iz ugla generacije ljudi rođenih tokom osme decenije prošlog veka, stasalih u godinama Hladnog rata, sazrelih u vreme pada Berlinskog zida i neviđenih političkih, društvenih i ekonomskih promena koje su se desile u Evropi tokom poslednje decenije prošlog veka, da bi punu zrelost i mogućnost da preuzmu odgovornije položaje u društvu i svojim državama dobili onda kada se Evropska unija našla u još nezabeleženoj seriji kriza koje su koincidirale sa „velikim praskom“, tj. proširenjem Unije sa 15 na 28 država članica, i koje se praktično nastavljaju sve do danas.
U čemu je suštinski problem današnje Evrope? Šta da se radi i kako? Koji bi trebalo da budu odgovori na jednu ili na seriju kriza?
To su neka od pitanja na koje Klosa nastoji da odgovori, pripovedanjem koje čitaoca uvodi u neku vrstu priče ispričane iz ličnog ugla o poslednjim decenijama i uzburkanim zbivanja na našem kontinentu.

O autoru

Gijom Klosa je esejista, bivši evropski politički savetnik i poslovni lider. Upravo je završio mandat direktora Evropske radiodifuzne unije, najvažnijeg saveza medija u svetu, nakon uloge izvršnog potpredsednika Mekdonaldsa za Francusku i južnu Evropu. Počasni je predsednik organizija EvropaNova, evropskog istraživačkog centra sa sedištem u Parizu, kao i predsednik organizacije Civico Europa, demokratskog evropskog građanskog pokreta. Gijom Klosa je bio specijalni savetnik ministra zaduženog za poslednje francusko predsedavanje Savetom Evropske unije. Takođe je vodio sektor... više informacija »

Kritike

Jedna evropska mladost Gijoma Klose upućuje nas i na razmišljanje o dostignućima pojedinih evropskih generacija nakon Drugog svetskog rata. Za razliku od uobičajenog analitičkog pristupa evoluciji državnih i društvenih pojava, Klosa zauzima vrlo originalan ugao. On ne analizira toliko pojave iz ekonomskog ili socijalnog, dominantno političkog ugla (iako su ti svi pristupi, naravno prisutni) nego u prvom redu uzima u obzir položaj i shvatanja pojedinih generacija, kao glavne tačke posmatranja i zaključivanja.

Duško Lopandić

Za nastavak čitanja

Jedna evropska mladost


Gijom Klosa, francuski aktivista, esejista, intelektualac i nadasve „Evropljanin“, u svom zanimljivom eseju prikazuje i objašnjava razvoj...
više informacija »