Aleksandar Životić


Biblioteka:Vreme i priča

Žanr:Istoriografija

Format:14x21

Broj strana:752

ISBN:978-86-523-0011-2

Povez:Tvrdi


Cena:1.805 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:1.264 din


Izuzetna istoriografska studija Aleksandra Životića, jednog je od najznačajnijih srpskih istoričara novije generacije, iscrpno prati istoriju jugoslovenskih i albanskih odnosa u drugoj polovini XX veka, ulogu Kosova i Metohije u tim odnosima, kao i uticaj velikih sila na političku sudbinu ovog prostora.
Zasnovana na novim istraživanjima i novoj građi, knjiga Aleksandra Životića predstavlja dragoceno svedočanstvo o vremenu sukoba i nerazumevanja koja su ostala kao nasleđe savremenim generacijama.
Iznoseći dokumentovanu i hrabru analizu, protkanu novim uvidima, Životić daje i nedvosmislene odgovore na pitanje zašto Srbija i Jugoslavija u XX veku nisu uspele da integrišu albansko stanovništvo Kosova i Metohije i zašto su odnosi sa Albanijom u modernom dobu protekli u znaku skoro neprestanih kriza.

O autoru

Aleksandar Životić (Beograd, 1981) jedan je od najznačajnijih srpskih istoričara novije generacije. Njegova stručna interesovanja prevashodno su usmerena ka izučavanju istorije Jugoslavije i Evrope u XX veku, istraživanju istorije Hladnog rata i istraživanju moderne istorije Balkana iz perspektive međunarodne politike. Objavio je knjigu: Jugoslavija i Suecka kriza 1956-1957, Jugoslavija, Albanija i velike sile 1945-1961, Vašingtonska konferencija 1951. i Jugoslovensko-sovjetske vojne suprotnosti (1947-1957). Radi kao docent na Katedri za istoriju Jugoslavije na Filozofskom fakultetu... više informacija »

Za nastavak čitanja

Jugoslovensko-sovjetske vojne suprotnosti (1947-1957)


Istoriografska studija nastala na osnovu novih istraživanja u donedavno zatvorenim sovjetskim, jugoslovenskim i srpskim arhivima o političkim...
više informacija »

Jugoslavija, Albanija i velike sile (1945-1961)


Izuzetna istoriografska studija Aleksandra Životića, jednog je od najznačajnijih srpskih istoričara novije generacije, iscrpno prati istoriju...
više informacija »