Amir Or


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:116

ISBN:978-86-523-0193-5

Povez:Broš


Cena:616 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:431 din.


Amir Or je pesnik bogate kulture. Amir Or, praktično u svakoj svojoj pesmi, iznova staje pred lice kulturnog trajanja da bi ga, još jednom, produžio u vlastitim stihovima i da bi u obnovljenoj celovitosti kulture sagledao iskustvo današnjeg dana.
Or i u pesmama okrenutim kamernim pitanjima svakodnevice otkriva slojeve iskustva. Otuda Orove knjige, a Krila su u tom nizu jedan od vrhunaca, dobijaju oblik i snagu modernog pesničkog speva u kome se iznova ispituju sama pesma i svet o kome ta pesma govori. U tokovima poezije Amira Ora sva vremena su tu, pred nama, u jezičkoj magiji stihova, oživljena i podrazumevana, prizvana ili čak imenovana.

O autoru

Amir Or (Tel Aviv, 1956), pesnik, esejista, urednik i prevodilac. Amir Or je studirao filozofiju i uporednu religiju na Univerzitetu u Jerusalimu, gde je kasnije predavao starogrčku religiju. Predavao je poeziju i kreativno pisanje u Pesničkoj školi „Helikon“, kao i na univerzitetima u Izraelu, Velikoj Britaniji i Japanu. Autor je jedanaest knjiga poezije, među kojima su: Gledam kroz oči majmuna (1987), Lica (1991), Otkup mrtvih (1994), Dakle! (1995), Pesma (1996), Dan (1998), Tahirina pesma (2001), Muzej vremena (2007), Srce zver (2010), Proročanstvo jednog ludaka (2012) i Pohara... više informacija »

Kritike

Suočen sa velikom masom vremena, lirski subjekt Orove poezije suočava se, spreman i ispunjen, sa čistim jutrom, sa svakodnevnim čudima, sa obiljem jednog ljudskog dana ili pak sa mrakom, tom „matericom bez zidova“, kako kaže pesnik, sa ljubavlju i drugim. Ne prihvatajući da bude pesnik trenutka, Amir Or u kulturno-istorijski utemeljenoj celovitosti iskustva prepoznaje mogućnost da svaki trenutak prizvan u svojoj poeziji projektuje na velikom ekranu vremena. (Gojko Božović)

Za nastavak čitanja

Pohara


Izabrane pesme velikog savremenog izraelskog pesnika. Pesme istančane u jeziku i osećanjima. Suptilno preispitivanje savremenog sveta. Govor o...
više informacija »

Reci i ja ću biti


Izabrane pesme poznatog izraelskog pesnika: od ranih stihova do pesama iz novih rukopisa. Vremenska osa Orove poezije polazi od najdublje istorije,...
više informacija »