Predrag J. Marković


Biblioteka:Znakovi

Žanr:Istoriografija

Format:14x21

Broj strana:268

ISBN:978-86-523-0067-9

Povez:Tvrdi


Cena:780 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:546 din.


Knjiga eseja, članaka i rasprava jednog od vodećih savremenih istoričara napisanih u proteklih petnaestak godina. Hronika svakodnevnog i političkog života, istorija opisana u času njenog nastajanja.
O Srbiji u Evropi i o odnosu Srbije i Evrope, o Srbiji i njenom regionu, o tome koje delove svoje istorije treba da smatramo dobrim, a koje lošim, o zlatnim vremenima i najgorim trenucima srpske istorije, o najbesmislenijim bitkama XX veka, o tradiciji ratnih zarobljenika u Srba, o srpskim gej tradicijama, o srpskom antifašizmu, o današnjem srpskom društvu u istorijskoj perspektivi, o Titu.
Odlično napisani, pronicljivi, nekad i polemični, ovi eseji pokazuju našu istoriju i našu svakodnevicu iz novog i neočekivanog ugla.

O autoru

Predrag J. Marković (Beograd, 1965), istoričar. Studirao je istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je i magistrirao i doktorirao (1995). Usavršavao se na postdoktorskim studijama u Berlinu i Budimpešti. Zaposlen je u Institutu za savremenu istoriju od marta 1987. Predaje na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu, kao i na više drugih domaćih i stranih fakulteta. Objavljene knjige: Beograd i Evropa 1918-1941. Evropski uticaji na modernizaciju Beograda (1992), Beograd između Istoka i Zapada 1948-1965. (1996), Sindikati Beograda 1945-1998. (koautor sa V.... više informacija »

Za nastavak čitanja

Istorijske (ne)prilike


Knjiga istoriografskih eseja o prisustvu dugog trajanja istorije u savremenim društvenim, političkim i kulturnim tokovima. Od današnjeg...
više informacija »

Lišće i prašina


Knjiga eseja, članaka i rasprava jednog od vodećih savremenih istoričara napisanih u proteklih petnaestak godina. Hronika svakodnevnog i...
više informacija »