Dragan Jovanović Danilov


Biblioteka:Element

Žanr:Poezija

Format:14x20 cm

Broj strana:78

ISBN:978-86-86933-96-6

Povez:Broš


Cena:605 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:424 din.


Nova knjiga pesama Dragana Jovanovića Danilova u kojoj su snažno prisutne sugestivne slike svakodnevice, kulture i emocija, neposrednog okruženja i udaljenih svetova.
Stapajući sazvučja glasova i nizove razvijenih slika, Danilovljeva poezija teži poetskoj evokaciji, bilo da priziva zaboravljene i potisnute slike, bilo da slike svakodnevice ispunjava ponovo stečenim epifanijskim smislom.
Danilovljeve pesme su tematski uzbudljive i jezički iznijansirane. U njima se ukazuju i prosvetljena slika sveta i verističko iskustvo prizora, i svakodnevica u kojoj se živi i kulturno zaleđe sa kojima se otkriva smisao ljudskog života.
I kada izgovara moćne ljubavne stihove, i kada govori o provincijskim gradovima ili gradovima viđenim na putovanjima po svetu, i kada u običnom otkriva retko, posvećeno ili čak uzvišeno, i kada viđene prizore naseljava povlašćenim pesničkim simbolima, Danilov u knjizi Moja tačna priviđenja oživljava skrivene sile stvarnog iskustva koje tek u poeziji progovara punom snagom.

Nagrada „Vasko Popa“

O autoru

Dragan Jovanović Danilov (Požega, 1960), pesnik, romansijer, esejista, likovni kritičar. Studirao je na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Beogradu na grupi za istoriju umetnosti. Knjige pesama: Euharistija (1990), Enigme noći (1991), Pentagram srca (1992), Kuća Bahove muzike (1993), Živi pergament (1994), Evropa pod snegom (1995), Pantokr(e)ator (1997), Glava harfe (s Divnom Vuksanović, 1998), Alkoholi s juga (1999), Koncert za nikog (2001), Homer predgrađa (2003), Gnezdo nad ponorom (2005), Memoari peska (2008) i Moja tačna priviđenja (2010). Romani: Almanah peščanih dina (1996),... više informacija »

Za nastavak čitanja

Otac ledenih brda


Uzbudljiva priča u koju staje ceo XX vek i u kojoj se ukazuju najrazličitija iskustva modernog čoveka, od poslednje noći na brodu „Titanik“...
više informacija »

Moja tačna priviđenja


Nova knjiga pesama Dragana Jovanovića Danilova u kojoj su snažno prisutne sugestivne slike svakodnevice, kulture i emocija, neposrednog okruženja...
više informacija »