Risto Lazarov


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:144

ISBN:978-86-523-0066-2

Povez:Broš

Pogovor:Gojko Božović


Cena:605 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:424 din.


Pesme Rista Lazarova proističu iz proživljenog iskustva. Knjiga izabranih pesama Otplesana istorija, kao kakva suma pesničkog iskustva, čini ovaj doživljaj poezije Rista Lazarova posebno snažnim.
Gotovo svaku pesmu pesnik vezuje za konkretno i proverljivo iskustvo. Otuda u ovim pesmama ima tako mnogo posveta, imena pesnika, prijatelja i savremenika, ali i toponimije koja lirskom subjektu u ovoj poeziji služi kao neka vrsta pouzdanog orjentira u sasvim nestabilnom i neizvesnom svetu.
Nastajući na ovim osnovama, pesma Rista Lazarova, u svom pretežnom delu, postaje izrazit odgovor na senzacije stvarnosti, iskušenja sećanja i privilegovane figure jednog životnog iskustva.
Samim tim ova poezija postaje hronika proživljenog iskustva u kojoj su namerno ostavljeni prepoznatljivi povodi pesničkog izazova, ali je u njima postojano iskazano i iskustvo pesnika koji izazove stvarnosti razume kao privremene događaje života, nipošto kao jedini mogući život.
U stihove Rista Lazarova ulaze najrazličitije forme proživljenog iskustva. Detinjstvo sačuvano za poeziju, mudrost zrelog života, ono što je vredno pamćenja, pa tako postaje i povod za pesmu, javni život u kome se ne traži uteha, ali se u njemu vide sva pustoš i praznina, istorija koja je minula, ali nikako da se upokoji njen duh, tranzicija uz koju se žive najbolji dani. Ali u tom iskustvu su ravnopravni učesnici i iskustvo literature i fraktali sećanja utisnuti u putovanjima u vrlo širokom rasponu od Australije i Sinaja, preko Moskve i Balkana u svoj njegovoj celovitosti i uzburkanosti, do Venecije, Njujorka i, recimo, Maču Pikčua.
Pesme Rista Lazarova nastaju upredanjem tih tako različitih niti.

O autoru

Risto Lazarov (Štip, 1949), pesnik, esejista, kritičar, novinar. Završio je jugoslovensku književnost i makedonski jezik na Filološkom fakultetu u Skoplju. Radio je kao novinar. Bio je generalni direktor novinske agencije Tanjug. Bio je glavni urednik međunarodnog časopisa Balkan forum. Od 1997. godine je direktor i glavni urednik nacionalne televizije Telma. Predsednik je Makedonskog PEN centra. Objavio je više od dvadeset knjiga poezije, od prve Noćna ptica u parku (1972) do knjige Sitnokoračarka (2012). Objavio je nekoliko knjiga izabranih pesama i izabrane pesme u četiri toma... više informacija »

Za nastavak čitanja

Mrak


Mrak predstavlja svojevrstan pesnički roman s gotovo jasnim i određenim porukama i uočljivim značenjem, čiju simboliku svako od nas živi...
više informacija »

Slepi miševi


Knjiga pesama poznatog makedonskog pesnika u čijem je središtu svet u doba pandemije koronavirusa. U živom jedinstvu teksta (pesme) i konteksta...
više informacija »