Živorad Nedeljković


Biblioteka:Element

Žanr:Poezija

Format:14x20

Broj strana:120

ISBN:978-86-86933-47-8

Povez:Broš


Cena:605 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:424 din.


Knjiga pesama Živorada Nedeljkovića (1959), jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika, pokazuje dubinu i jezičku uverljivost njegove poezije, ali otkriva i nove teme do kojih je njegova poezija došla.
Pesme iz knjige Ovaj svet kreću se u prostoru svakodnevice i intime. Usredsređene na mistiku malih stvari i na čuda svakodnevnog sveta i neposrednog iskustva, ove pesme govore jezički precizno, sugestivno, promišljeno i uzbudljivo. Jednostavno i postepeno, Nedeljković oblikuje pesme stišanog i proceđenog iskustva, topline i neposrednosti.
Posvećeni pogled na stvari iz najbližeg okruženja, kakav se otkriva u knjizi Ovaj svet, omogućava poentilističko umeće oživljavanja malih, skrivenih detalja svakodnevice.
Kao retko gde u savremenoj srpskoj poeziji, jezička preciznost u stihovima Živorada Nedeljkovića oblikuje fragmente autentičnog iskustva uz pomoću kojih se, u isti mah, sabrano i duboko promišlja moderni, svakodnevni svet.
Nagrada „Meša Selimović“
Nagrada „Jefimijin vez“

O autoru

Živorad Nedeljković (Kraljevo, 1959), pesnik i urednik pesničkih knjiga. Od 2002. godine radi kao urednik u izdavačkoj delatnosti Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu. Knjige pesama: Pogrešna prognoza (1991), Majka (1994), Tutin i još pedeset pesama (1998), Jezik uveliko (2000), Tačni stihovi (2001), Sušti poslovi (izabrane i nove pesme, 2002), Negde blizu (2003), Drugi neko (2005) i Ovaj svet (2009). „Zmajevu nagradu“ Matice srpske i nagradu „Branko Miljković“ dobio je za knjigu Tačni stihovi, a nagradu „Đura Jakšić“ za knjigu Negde blizu. Povodom... više informacija »

Za nastavak čitanja

Talas


Možda najvažnija pesnička knjiga Živorada Nedeljkovića. Pesme produbljenog značenja i uzbudljivih jezičkih otkrića i uvida u svakodnevni...
više informacija »

Ulazak


Nova knjiga pesama Živorada Nedeljkovića, jednog od vodećih savremenih srpskih pesnika. Nastajale u poslednje tri godine, pesme u knjizi Ulazak...
više informacija »