Goran Nikolić


Biblioteka:Summa

Žanr:Ekonomija

Format:14x21

Broj strana:208

ISBN:978-86-523-0297-0

Povez:Tvrdi


Cena:847 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:593 din.


Knjiga provokativnih i podsticajnih eseja i rasprava Gorana Nikolića i Predraga Petrovića o poluskrivenim fenomenima u ekonomskoj svakodnevici i u ekonomskoj i društvenoj istoriji.
Autori najpre raspravljaju o usponima i padovima vodećih ekonomskih parametara Srbije predstavljajući najobuhvatniju analizu srpske tranzicije 2000-2018, istoriju srpskih plata 1954-2024. i priču o srpskim penzijama, dramu srpskog izvoza i visoke zaduženosti Srbije, kao i činjenice i zablude o odlivu mozgova i o tome da li je „beogradizacija“ Srbije mit. Sve je to osnova za odgovor autora na pitanje: Da li živimo u najboljem od svih vremena?
U drugom delu knjige srećemo se sa neobičnim ekonomsko-demografskim vremeplovom u kome se autori bave pitanjima: Ko smo mi Evropljani? Ko smo mi Srbi?
Knjiga se zaokružuje raspravama o velikim globalnim dilemama savremenog sveta:
Da li sledi globalna recesija već 2020. godine?
Da li je borba za globalnu prevlast između Kine i Amerike trgovinski i(li) geopolitički sukob?
Da li će Kina uskoro postati najveća globalna ekonomija?
Da li će nemački i francuski postati dominantni jezici EU posle Bregzita?
Da li rast nacionalizma i ekstremizacija vodeće ideologije predstavlja globalnu pretnju?
Zašto je došlo do dramatičnog rasta poslova koji ne stvaraju novu vrednost?
Da li su birači iracionalni?
Zašto biramo visoke?
Da li smo bolji roditelji nego što su to bili naši roditelji?
Da li bi jednostavno trebalo izbaciti kriminogene učenike iz škola?
Ko treba da određuje društvene prioritete?

O autoru

Goran Nikolić (Ivanjica, 1974), ekonomista. Diplomirao je 1998. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu (smer Spolјna i unutrašnja trgovina), gde je i magistrirao oktobra 2002. Od marta 2001. radio je u Institutu za spolјnu trgovinu, gde je stekao zvanje istraživača-saradnika, da bi potom radio u Privrednoj komori Srbije (Centar za naučnoistraživački rad i ekonomske analize). Februara 2009. odbranio je doktorsku disertaciju „Strukturno prilagođavanje robnog izvoza Srbije uvoznoj tražnji EU“, da bi se u maju iste godine zaposlio u Institutu za evropske studije u... više informacija »

Za nastavak čitanja

Razbijanje ekonomskih mitova


Knjiga o ekonomskim mitovima i legendama, o poluskrivenim ekonomskim fenomenima, o posledicama usporavanja tehnološkog progresa, o ekonomskim i...
više informacija »

Svakodnevne ekonomske zablude


Provokativne i pronicljive ekonomske rasprave o ključnim globalnim i nacionalnim ekonomskim i društvenim pitanjima. U prvom delu knjige Nikolić...
više informacija »