Nemanja Rotar


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:roman

Format:14x21

Broj strana:268

ISBN:978-86-523-0165-2

Povez:Tvrdi


Cena:897 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:628 din.


Dva istorijska romana Nemanje Rotara o Vizantiji (Poslednja noć na Levantu i Čuvari Balkana) i nova Rotarova postvizantijska novela Zlatni rog u jednoj knjizi.
U knjizi Poslednji Romeji na uzbudljiv način sreću se istorijsko doba i savremeni trenutak. Rotar pripoveda sugestivno i zavodljivo, intrigantno i promišljeno, pletući priče u kojima se sustiču istorija i savremenost, činjenice i epska fantastika, dokumenti i imaginacija.
Poslednja noć na Levantu govori o padu Carigrada 1453. godine i o turskom osvajanju vizantijske prestonice. Rotar uzbudljivo pripoveda o poslednjim trenucima vizantijske imperije, o borbama za grad, o herojskoj odbrani branilaca, o životu u opsednutom gradu, kao i o dolasku nove imperije koja u osvajanju Carigrada vidi čas svog sudbinskog ispunjenja.
Čuvari Balkana su istorijski roman koji zahvata period od doba vizantijskog cara Justinijana I i VI veka, preko propasti Carigrada, turskog i austrijskog vladanja nad Balkanom i Beogradom, do okupiranog Beograda i Pančeva u Drugom svetskom ratu i do savremenog trenutka. U središtu romana je uzbudljiva priča o misterioznoj specijalnoj vojnoj jedinici Čuvari Balkana koja traje od Justinijanovog vremena i pojavljuje se u različitim epizodama istorije kao poslednji čuvar vizantijskog nasleđa. Čuvari Balkana su zanosna istorijska priča u kojoj se prepoznaju elementi krimi proze i epske fantastike.
Novela Zlatni rog uokvirava ova dva vizantijska romana pričom o engleskom istraživaču i avanturisti koji želi da se u tajnim podrumima Aja Sofije u Istanbulu domogne čarobnog mača cara Konstantina koji je, nekoliko sati pred sam pad Carigrada, tu sakrio drevni viteški red Konstantinovih anđela.
Objavljeni u jednoj knjizi, dva vizantijska romana Nemanje Rotara i piščeva postvizantijska novela Zlatni rog stvaraju jednu novu i zaokruženu celinu koja čitaocima daje mnogo više nego što bi dobili od njenih pojedinačnih delova.

O autoru

Nemanja Rotar (Pančevo, 1972), romansijer, pripovedač i esejist. U rodnom gradu je završio srednju elektrotehničku školu, a u Beogradu Filološki fakultet na grupi Srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima. Objavio knjigu pesama Početak sna, knjigu priča Katalog čitalaca, knjige eseja U vrtlogu samoće i Senke i dim, knjigu kritičkih tekstova 2000 karaktera i romane: Buđenje zmaja, Čuvari Balkana, Poslednja noć na Levantu, Netrpeljivost, Dnevnik ljudoždera i Sutradan posle detinjstva. Priredio je antologiju pesama Miroslava Antića pod nazivom Pesme za Velike. Dobitnik je... više informacija »

Za nastavak čitanja

Poslednji Romeji


Dva istorijska romana Nemanje Rotara o Vizantiji (Poslednja noć na Levantu i Čuvari Balkana) i nova Rotarova postvizantijska novela Zlatni rog u...
više informacija »

Minotaur


Politički triler Nemanje Rotara. Novinar poznatog beogradskog tabloida Igor Bojović dobija zadatak da pronađe Sinišu Denića, pisca koji godinama...
više informacija »