Goce Smilevski


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:184

ISBN:978-86-86933-34-8

Povez:Tvrdi, sa zaštitnim omotom

Prevod:Biljana Andonovska

Pogovor:Biljana Andonovska


Cena:726 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:508 din.


U romanu Goceta Smilevskog glavni junak je filozof Baruh Spinoza.
Prateći istoriju Spinozinog života i ostvarujući nesvakidašnji susret sa njegovim mišljenjem, roman Razgovor sa Spinozom otkriva uzbudljivu sliku Evrope XVII veka. Ta slika je sačinjena od privatnog i javnog, od dužnosti i slobodne volje, od strasti i mišljenja, od nužnosti i od prekoračivanja svih zadatih granica.
U svetu ovog romana slobodni i sve više kosmopolitski nizozemski gradovi nastanjeni su novatorima i istraživačima, eklekticima i avanturistima koji iskušavaju sličnu sudbinu ljudske i intelektualne slobode kao političkog i egzistencijalog rizika.
Roman Razgovor sa Spinozom, ispunjen žudnjom i znanjem, raskošno i intrigantno pokazuje jedan život koji je bogat, ali je vrlo retko kada srećan, i jedno vreme u kome se uzbuđenja smenjuju, a izazovi nailaze odasvud.

O autoru

Goce Smilevski (Skoplje, 1975) završio je postdiplomske studije na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti. Objavio je roman Razgovor sa Spinozom (2002). Ovaj roman je na makedonskom jeziku imao šest izdanja. Razgovor sa Spinozom, pored izdanja na srpskom jeziku, objavljen je u Sloveniji, Hrvatskoj, Poljskoj i SAD. Za roman Razgovor sa Spinozom Smilevski je dobio nagradu Utrinskog vesnika za roman godine u Makedoniji. Pored proze, Smilevski piše i drame. Za dramu Koraci preko granice dobio je nagradu Austrijskog i Makedonskog PEN Centra. Dobio je i nagradu „Central European... više informacija »

Za nastavak čitanja

Razgovor sa Spinozom


U romanu Goceta Smilevskog glavni junak je filozof Baruh Spinoza. Prateći istoriju Spinozinog života i ostvarujući nesvakidašnji susret sa...
više informacija »