Dragomir Bondžić


Biblioteka:Vreme i priča

Žanr:Istoriografija

Format:14x21

Broj strana:500

ISBN:978-86-523-0419-6

Povez:Tvrdi


Cena:2.199 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:1.539 din.


Istoriografska studija o ruskim emigrantima koji su posle Oktobarske revolucije postali profesori Beogradskog univerziteta.
Napuštajući Rusiju i odlazeći u emigraciju zbog novih vlasti, ruski emigranti, među kojima se nalaze i vrhunski intelektualci iz različitih oblasti, naseljavaju različite evropske zemlje, među njima i Kraljevinu Jugoslaviju. Neki od njih će postati neki od najpoznatijih profesora Beogradsko univerziteta na kome će predavati godinama i decenijama.
Prvi deo knjige je istoriografska studija o Beogradskom univerzitetu do 1918. godine, o dolasku ruskih emigranata i o njihovoj ulozi u razvoju Beogradskog univerziteta.
Drugi deo knjige su biografski portreti ruskih emigranata profesora Beogradskog univerziteta (Filozofski fakultet, Pravni fakultet, Tehnički fakultet, Bogoslovski fakultet, Poljoprivredno-šumarski fakultet, Medicinski fakultet, Filozofski fakultet u Skoplju, Pravni fakultet u Subotici, Farmaceutski fakultet).
Jedinstvena knjiga o nedovoljno istraženoj temi.
Rekonstrukcija jednog dramatičnog vremena punog prevrata i emigranata, rekonstrukcija jedne intelektualne istorije i rekonstrukcija istorije jedne zemlje.

O autoru

Dragomir Bondžić (Кruševac, 1973). Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Aleksandrovcu. Diplomirao je 1999, magistrirao 2003. i doktorirao 2010. na Кatedri za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta u Beogradu. Od marta 2000. radi u Institutu za savremenu istoriju, gde je 2019. godine stekao zvanje naučnog savetnika. Bavi se istorijom Jugoslavije i Srbije u 20. veku, a posebno razvojem nauke, prosvete i kulture, istorijom Beogradskog univerziteta, odnosom države i intelektualne elite, međunarodnim naučnim vezama u vreme Hladnog rata, školovanjem studenata iz nesvrstanih... više informacija »

Za nastavak čitanja

Ruski emigranti profesori Beogradskog univerziteta


Istoriografska studija o ruskim emigrantima koji su posle Oktobarske revolucije postali profesori Beogradskog univerziteta. Napuštajući Rusiju i...
više informacija »