Jovan Delić


Biblioteka:Znakovi

Žanr:Eseji

Format:14x21

Broj strana:128

ISBN:978-86-523-0394-6

Povez:Tvrdi


Cena:957 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:670 din.


Tendencije i dominante u prozi Danila Kiša.
Knjiga o najvažnijim poetičkim pitanjima i temama u književnosti Danila Kiša.
Tragajući za poetikom Danila Kiša, Jovan Delić je napisao studiju o tendencijama i dominantama u Kišovoj prozi. Ispitujući celokupan književni opus Danila Kiša, od Mansarde i Psalma 44, preko „porodičnog ciklusa“, do Grobnice za Borisa Davidoviča, Enciklopedije mrtvih i Laute i ožiljaka, uključujući i Kišove poetičke spise, razgovore i poeziju, Jovan Delić izdvaja nekoliko tematskih tendencija, poetičkih dominanti i dominantnih postupaka prisutnih u celokupnoj Kišovoj književnosti.
Tematske tendencije su: fuga smrti, porodični krug, književnost kao književna tema i voz i vozni red.
Dominantni postupci su: istoričnost, citatnost, dijalog s mitom, dokumentaristički pristup, intermedijalnost, ironični lirizam, ciklizacija, žanrovska hibridnost, ideja kontraknjige, fragmentarnost i enciklopedizam.
Delić izdvaja i tendencije u izboru i oblikovanju likova u Kišovoj prozi.
U sažetim i enciklopedijski pisanim tekstovima, pretočenim u jedinstvenu celinu, Delić nudi podsticajan pogled na osnovna pitanja Kišove proze i poetike.

O autoru

Jovan Delić (Borkovići u Pivi, Crna Gora, 1949), književni istoričar, književni kritičar, univerzitetski profesor književnosti. Osnovnu školu je učio po pivskim selima (Borkovići, Goransko, Plužine, Miljkovac), a gimnaziju u Nikšiću. Diplomirao je 1971. godine na Odseku za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, gdje je i magistrirao (1979) i doktorirao (1996). Od decembra 1972. radio je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Institutu za jugoslovenske književnosti i opštu književnost (sada Odsek za srpsku književnost i jezik). Od 1.... više informacija »

Za nastavak čitanja

Sažeta poetika sažimanja: Ka poetici Danila Kiša


Tendencije i dominante u prozi Danila Kiša. Knjiga o najvažnijim poetičkim pitanjima i temama u književnosti Danila Kiša. Tragajući za poetikom...
više informacija »