Renata Salecl


Biblioteka:Kapital

Žanr:Politička teorija

Format:14x21

Broj strana:152

ISBN:978-86-523-0107-2

Povez:Tvrdi


Cena:847 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:593 din.


Zašto nas izbor ispunjava strepnjom?
Da li nas je mogućnost neprestanog izbora učinila srećnijim?
Na osnovu čega biramo?
Da li umesto nas bira neko drugi?
Da li smo zbog obilja svakodnevnih izbora odustali od najvažnijih izbora u našim životima?
Kako je ideju izbora zamenila tiranija izbora?
Renata Salecl, čuvena profesorka vodećih britanskih univerziteta, u izvrsno napisanoj knjizi Tiranija izbora pokazuje kako je izbor postao ključno obeležje modernog života: od supermarketa do identiteta, od porodice od politike, od kulture do interneta, od privatnosti do knjiga za samopomoć, od vlastitog životnog stila do opsesije životima slavnih.
Knjiga Tiranija izbora prevedena je na više od deset svetskih jezika i izazvala je ogromno interesovanje čitalaca u zemljama u kojima je objavljena. U kritici se kaže da je to najuticajnija knjiga koja se pojavila posle Doktrine šoka Naomi Klajn.
Istražujući različite mehanizme izbora, Renata Salecl pokazuje kako je inflacija izbora potisnula patos slobode pretvarajući se u izvor teskobe, nezadovoljstva i nesigurnosti. Opsednuti svojim ličnim izborima, veoma često ne primećujemo „kako oni uopšte nisu lični, već na njih silno utiče društvo u kojem živimo”.

O autoru

Renata Salecl (Slovenj Gradec, 1962), filozof, sociolog i teoretičar prava. Stu­dirala je filozofiju i doktorirala so­ciologiju, a osamdesetih godina bila je aktivna u Ljubljanskoj školi psihoanalize. Radi kao istraživačica na Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani i kao profesorka na Birkbek koledžu u Londonu. Gostujuća je profesorka na Londonskoj školi ekonomije i političke teorije. Članica je Slovenačke akademije nauka. Najvažnije knjige: Plen slobode: Psihoanaliza i feminizam posle pada socijalizma, (Per)verzije ljubavi i mržnje, O strahu, Tiranija... više informacija »

Za nastavak čitanja

Čovek je čoveku virus


Nesvakidašnje svedočanstvo o političkim, društvenim i psihološkim posledicama pandemije koronavirusa. Koliko je pandemija promenila društvo, a...
više informacija »

Tiranija izbora


Zašto nas izbor ispunjava strepnjom? Da li nas je mogućnost neprestanog izbora učinila srećnijim? Na osnovu čega biramo? Da li umesto nas bira...
više informacija »