Slobodan Zubanović


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:56

ISBN:978-86-523-0091-4

Povez:Broš


Cena:561 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:393 din.


Obeležena indikativnim podnaslovom Poslednje pesme i jedna stara, ova knjiga sabira jedno pesničko i životno iskustvo predstavljajući ga u njegovim jezgrovitim i pronicljivim oblicima.
Lirika kao odgovor na čuda i užase svakodnevice.
Zubanovićeva lirika pokazuje se kao odgovor na čuda i užase svakodnevice. U pesnikovim promišljenim stihovima progovara jezik savremenog trenutka, prelamaju se značenja dospela iz sveta politike, ideologije, tehnologije ili ekonomije, oživljavaju najstariji i najnoviji slojevi iskustva.
Pesme u kojima se sabira iskustvo gradskog života i samerava sa iskustvom života u prirodnom okruženju.
Otvorene za izazove savremenosti, od jezičkih, tehnoloških i saznajnih do političkih i ideoloških, pesme Slobodana Zubanovića jesu sugestivna lirska hronika modernih vremena.
Nova knjiga pesama Slobodana Zubanovića Trebalo bi to da pročitaš donosi niz pesama antologijske vrednosti u kojima je sažeto i iskazano iskustvo ovog vremena u kome su vrednosti odbačene u korist varljivih i potrošnih stvari.

O autoru

Slobodan Zubanović (Beograd, 1947), pesnik i esejista. Radio je na poslovima urednika za poeziju, sekretara i operativnog urednika lista Književne novine (1982–2001). Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa za poeziju i teoriju poezije Poezija (1996–2002) i glavni i odgovorni urednik Književnog magazina, mesečnika Srpskog književnog društva (2001–2010), čiji je jedan od inicijatora i osnivača (2000). Član je Srpskog PEN centra. Objavljene knjige: Kupatilo (pesme, 1973), Iz zaostavštine (pesme, 1982), Domaći duh (pesme, 1983), Reporter (pesme, 1986), Deset pesama – deset... više informacija »

Za nastavak čitanja

Listajući vetar


Izabrane pesme jednog od vodećih savremenih srpskih pesnika i pesnikovi autopoetički zapisi o vremenima u kojima su nastajale njegove pesme i...
više informacija »

Vidi Vidi


Кnjiga pesama Slobodana Zubanovića Vidi Vidi predstavlja hroniku jednog pesničkog iskustva i hroniku jedne pesničke avanture. Polazeći od prve...
više informacija »