Nikola Vujčić


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:60

ISBN:978-86-523-0370-0

Povez:Broš


Cena:671 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:470 din.


Retko koji savremeni srpski pesnik postiže tu jezičku ekonomiju po kojoj se prepoznaju stihovi Nikole Vujčića u knjizi U jednom danu.
Sažimajući izraz, ponekad do samih granica jezičkih mogućnosti, pesnik je na toj osetljivoj granici stvaranja i nemosti otkrivao dokle sve dopire pogled osetljivog lirskog subjekta modernog doba.
Gotovo da nema pesme ovog pesnika u kojoj se ne govori o rečima kao o poslednjoj uslovnoj i mogućoj celini sveta i kao zameni za svet koji se osipa i traje u nestalnosti sećanja.
Na toj prividnoj paradoksalnosti – da se bude rigorozan prema rečima a da se o njima neprestano govori, da se sve otkriva u rečima, a da se u njih sve vreme sumnja, da se rečima stvara, a da su reči sve same retkosti – počiva u isti mah i osnovni postupak i osnovna tema Vujčićeve poezije.

O autoru

Nikola Vujčić

Nikola Vujčić rođen je 27. 6. 1956. godine u Velikoj Gradusi, Banija, Hrvatska. U Petrinji je završio gimnaziju, a na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao je na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Objavio je knjige pesama: Tajanstveni strelac (1980), Novi prilozi za autobiografiju (1983, drugo dopunjeno izda­nje 2008), Disanje (1988), Čistilište (1994), Кad sam bio mali (1995), Prepoznavanje (2002), Zvuk tišine (2008), Rasuti zvuk (2009), Dokle pogled dopire (2010), Dokle pogled dopi­re i nove pesme (2012), Svedočenje (2014), Skrivenosti (2017), Soba,... više informacija »

Kritike

„Utemeljena kao drama imenovanja stvari, Vujčićeva pesma okrenuta je pitanjima zvuka, tišine i ćutanja, stvarnosti i sećanja. Svestan da su sećanja, jednako kao i stvari, samo reči i da su živa jedino u izabranim, proceđenim izrazima najskupljeg iskustva, pesnik je posvećen rečima koje oživljavaju trenutke. Potraga za rečima koje mogu da obnove smisao stvarnosti pokazuje se kao potraga za trenucima koji mogu da, makar nakratko, vrate smisao svetu.“

Gojko Božović

„Sve što pesnik doživi postaje jedno malo otkrovenje kad se smesti u stih. A Nikola Vujčić ima dara za takva otkrovenja kao retko ko drugi na našoj pesničkoj sceni. Zato uvek vredi iznova i iznova ga iščitavati.“

Bojan Vasić

Za nastavak čitanja

U jednom danu


Retko koji savremeni srpski pesnik postiže tu jezičku ekonomiju po kojoj se prepoznaju stihovi Nikole Vujčića u knjizi U jednom...
više informacija »