Živorad Nedeljković


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:104

ISBN:978-86-523-0114-0

Povez:Broš


Cena:550 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:385 din.


Nova knjiga pesama Živorada Nedeljkovića, jednog od vodećih savremenih srpskih pesnika.
Nastajale u poslednje tri godine, pesme u knjizi Ulazak predstavljaju primer stišane lirike i magijskog verizma.
Nove pesme Živorada Nedeljkovića postepeno i promišljeno, u nizu upečatljivih slika, oblikuju neke od najuzbudljivjih izraza novije srpske lirike. Lirski subjekt nastoji da razume do poslednjih detalja vlastiti svet, zbog čega pesnik o njemu peva sa zanimanjem i naklonošću.
Kao u kakvoj pesničkoj arheologiji svakodnevice, Nedeljković pre nas izvodi ne samo bogat i potisnut unutrašnji svet modernih junaka već i nijanse, prelive i zanemarene i marginalizovane oblike moderne egzistencije.
U tim izdvojenim i vanredno uobličenim prizorima stihovi u knjizi Ulazak prizivaju primere zaboravljenog i nesvakidašnjeg smisla.

O autoru

Živorad Nedeljković (Kraljevo, 1959), pesnik i urednik pesničkih knjiga. Od 2002. godine radi kao urednik u izdavačkoj delatnosti Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu. Knjige pesama: Pogrešna prognoza (1991), Majka (1994), Tutin i još pedeset pesama (1998), Jezik uveliko (2000), Tačni stihovi (2001), Sušti poslovi (izabrane i nove pesme, 2002), Negde blizu (2003), Drugi neko (2005) i Ovaj svet (2009). „Zmajevu nagradu“ Matice srpske i nagradu „Branko Miljković“ dobio je za knjigu Tačni stihovi, a nagradu „Đura Jakšić“ za knjigu Negde blizu. Povodom... više informacija »

Za nastavak čitanja

Uspon


Uspon Živorada Nedeljkovića predstavlja stišan, pa samim tim i sabran glas o osnovnim stvarima, o prepoznatim i čistim elementima...
više informacija »

Ulazak


Nova knjiga pesama Živorada Nedeljkovića, jednog od vodećih savremenih srpskih pesnika. Nastajale u poslednje tri godine, pesme u knjizi Ulazak...
više informacija »