Toni Liversejdž


Biblioteka:Znakovi

Žanr:Esej

Format:14x21 cm

Broj strana:168

ISBN:978-86-86933-76-8

Povez:Tvrdi

Prevod:Milena Rudež


Cena:814 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:570 din.


Uzbudljiva knjiga o predstavljanju žene i ženskog tela u kulturi, tradiciji, religiji i svakodnevici žena i ženskih figura.
Polazeći od preistorijskih ženskih figura – od kojih su najstarije stare skoro 25.000 godina – danska književnica Toni Liversejdž na intrigantan i zanimljiv način prati dugi vremenski period koji je iznedrio društva, kulture i religije u kojima središnje mesto zauzimaju ženska božanstva.
S razvojem patrijarhata ove religije postepeno nestaju i muško (hrišćansko) božanstvo preuzima dominantnu ulogu, što donosi promenu u ulozi i samospoznaji žene i muškarca.
U bogato ilustrovanoj knjizi Velika boginja Toni Liversejdž izlaže nove teze i saznanja o ženskim figurama – boginjama – koje su nađene uglavnom u području „Stare Evrope“ (Balkan, Istočna Evropa, Južna Italija i Mala Azija).

O autoru

Toni Liversejdž (1935), danska književnica i prevodilica. Diplomirala je slovensku filologiju i jugoslovensku književnost na Univerzitetu u Kopenhagenu. Studirala je u Beogradu. Toni Liversejdž je prevela niz dela srpskih i jugoslovenskih pisaca na danski jezik. Između ostalog, prevela je roman Iva Andrića Na Drini ćuprija. Autorka je ogleda Ženski likovi u delu Iva Andrića. Objavila je sedamnaest knjiga, pored ostalih: Jugoslovenska tragedija. O ratu, nacionalizmu i miru?, Kelti u Evropi, žena i istorija i Velika boginja. Napisala je nekoliko biografija žena, od kojih je najnovija... više informacija »

Za nastavak čitanja

Velika boginja


Uzbudljiva knjiga o predstavljanju žene i ženskog tela u kulturi, tradiciji, religiji i svakodnevici žena i ženskih figura. Polazeći od...
više informacija »