Edvard Bond


Biblioteka:Premijere

Žanr:Drame

Format:14x21

Broj strana:212

ISBN:978-86-523-0033-4

Povez:Tvrdi

Pogovor:Nataša Milović


Cena:957 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:670 din.


Izabrane drame jednog od ključnih dramskih pisaca našeg vremena.
Svetska premijera Bondove drame Melodija.
Naslovna drama Zločin 21. veka govori o budućnosti koja ne mora biti daleka, jer smo, smatra Bond, u njoj već bili. Radnja se odvija u kasnom 21. veku u kojem su svi ljudi kontrolisani pomoću mikročipova i zatočeni u gradovima/logorima.
U dramama Na unutrašnjem moru i Melodija Bond insistira da deci mora biti pružena mogućnost da razumeju svet odraslih, da bi, kao “agenti budućnosti”, mogla da ga promene. Drama Na unutrašnjem moru sublimira sve Bondove antiratne cikluse i govori o razvijanju istorijskog čula, o potrebi da se istorijska zbivanja razumeju i odgovornost za istoriju prihvati.
Tragičnost drame drame Postojanje leži u spoznaji do koje njen junak X dolazi iskorakom iz rutine, neplaniranim skretanjem sa društveno utvrđenog i predodređenog puta. Posle prikazanog susreta s nepoznatim, u sobi sličnoj Orvelovoj 101, to postaje susret i suočavanje sa samim sobom, pri čemu su bekstvo od odgovornosti i povratak na staro je nemoguć.
Drama, veruje Bond, sve autoritete dovodi u pitanje i zbog toga je bez nje nemoguća demokratija kako u grčkom polisu, tako i u današnjem globalnom metropolisu.

O autoru

Edvard Bond (London, 1934), jedan od najvažnijih modernih dramskih pisaca engleskog jezika. Osim kao dramski pisac, Edvard Bond je izuzetno značajan i kao reditelj, pesnik, esejista, teoretičar drame i pozorišta, pisac filmskih scenarija. Napisao je preko pedeset drama za pozorište, radio i televiziju. Napustio je školu kada je imao petnaest godina i nakon toga se posvetio samoobrazovanju. Već njegov drugi komad, Spaseni, bio je zabranjen jer je odbio da iz njega ukloni scenu u kojoj se beba kamenuje do smrti. Ova zabrana se smatra događajem koji je doveo do ukidanja pozorišne... više informacija »

Za nastavak čitanja

Zločin 21. veka


Izabrane drame jednog od ključnih dramskih pisaca našeg vremena. Svetska premijera Bondove drame Melodija. Naslovna drama Zločin 21. veka govori o...
više informacija »