Beograd, 13. aprila 2018. – Poljski pesnik i esejista Adam Zagajevski ovogodišnji je dobitnik međunarodno prestižne nagrade Zlatni venac Struških večeri poezije.
Adam Zagajevski, jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista, rođen je u Lavovu (današnja Ukrajina) 1945. godine. Posle okončanja Drugog svetskog rata porodica Zagajevski preselila se u Gljivice, grad u Šleskoj. Studio je filozofiju i psihologiju u Krakovu, gde je, radeći kao profesor filozofije, živeo do 1980. godine. Posle toga preseljava se u Sjedinjene Američke Države, gde je univerzitetski profesor u Teksasu, dok jedan deo godine živi u Parizu. Posle pada Berlinskog zida Zagajevski gradovima u kojima živi ponovo pridružuje i Krakov.
Adam Zagajevski Odbrana vatrenostiJedan je od najprevođenijih poljskih pesnika, njegove pesme i eseji objavljeni su na svim vodećim svetskim jezicima.
Objavio je knjige pesama: SaopštenjaMesarnicePismo. Oda množiniPutovati u Lavov, PlatnoOgnjena ZemljaŽeđAnteneNevidljiva ruka.
Najvažnije knjige eseja Adama Zagajevskog su Mali LarusOdbrana vatrenosti.
U izdanju Arhipelaga objavljene su knjige pesama Zagajevskog AnteneNevidljiva ruka, kao i knjiga eseja Odbrana vatrenosti.
Zlatni venac Struških večeri poezije jedna je od najvažnijih evropskih nagrada za poeziju. Zagajevski je Nagradu Zlatni venac Struških večeri poezije dobio za ukupan pesnički opus. Zagajevskom će nagrada biti uručena 22. avgusta na festivalu Struške večeri poezije.
Među ranijim dobitnicima ove nagrade nalaze se i Vistan Hju Odn, Josif Brodski, Pablo Neruda, Tomas Transtremer, Šejmus Hini, Ted Hjuz, Desanka Maksimović, Jehuda Amihaj, Hans Magnus Encensberger, Euđenio Montale, Leopold Sedar Sengor, Rafael Alberti, Adonis, Mahmud Darviš i mnogi drugi veliki svetski pesnici.
Prošle godine Nagradu Zlatni venac Struških večeri poezije dobio je Čarls Simić.