Beograd, 30. avgusta 2018. – Velikom poljskom i evropskom pesniku i esejisti Adamu Zagajevskom uručena je prestižna međunarodna nagrada Zlatni venac Struških večeri poezije na svečanosti u sabornoj crkvi Svete Sofije u Ohridu.
Primajući nagradu, Zagajevski je, između ostalog, rekao:
– Svako ko piše poeziju zna da je to nesavršeni rad. Samo budale su zadovoljne samima sobom. Dozovlite mi da primim ovu divnu nagradu i da ne zaboravim na svoju nesavršenost, da ne zaboravim da moje putovanje još nije završeno. Svestan sam da da ja nisam ovde samo zbog mojih nastojanja, ni samo zbog onih kratkih trenutaka prosvetljenja koji čine osnovu bilo koje umetnosti, već i zbog mojih slavnih prethodnika u poljskoj poeziji. Oni nisu nagrađeni ovde, ali sam siguran da su svi oni prisutni večeras u Strugi, Česlav Miloš, Vislava Šimborska, Zbignjev Herbert, Aleksandar Vat, Miron Bjaloševski i drugi. Ovi su pesnici – sigurno je tu i Tadeuš Ruževič koji je ovde bio pre trideset godina – dar kojim je sudbina darovala moju zemlju kao talismanom, dar koji bi trebalo da omogući da se preživi strah od nedavne istorije.
O poeziji Adama Zagajevskog govorila je književna kritičarka dr Lidija Tanuševska.
Adam Zagajevski, jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista, rođen je u Lavovu (današnja Ukrajina) 1945. godine. Posle okončanja Drugog svetskog rata porodica Zagajevski preselila se u Gljivice, grad u Šleskoj. Studio je filozofiju i psihologiju u Krakovu, gde je, radeći kao profesor filozofije, živeo do 1980. godine. Posle toga preseljava se u Sjedinjene Američke Države, gde je univerzitetski profesor u Teksasu, dok jedan deo godine živi u Parizu. Posle pada Berlinskog zida Zagajevski gradovima u kojima živi ponovo pridružuje i Krakov.
Adam Zagajevski Odbrana vatrenosti Nevidljiva ruka Antene
Jedan je od najprevođenijih poljskih pesnika, njegove pesme i eseji objavljeni su na svim vodećim svetskim jezicima.
Objavio je knjige pesama: SaopštenjaMesarnicePismo. Oda množiniPutovati u LavovPlatnoOgnjena ZemljaŽeđAntene i Nevidljiva ruka.
Najvažnije knjige eseja Adama Zagajevskog su Mali Larus i Odbrana vatrenosti.
U izdanju Arhipelaga objavljene su knjige pesama Zagajevskog Antene Nevidljiva ruka, kao i knjiga eseja Odbrana vatrenosti.
Zlatni venac Struških večeri poezije jedna je od najvažnijih evropskih nagrada za poeziju. Zagajevski je Nagradu Zlatni venac Struških večeri poezije dobio za ukupan pesnički opus.
Među ranijim dobitnicima ove nagrade nalaze se i Vistan Hju Odn, Josif Brodski, Pablo Neruda, Tomas Transtremer, Šejmus Hini, Ted Hjuz, Desanka Maksimović, Jehuda Amihaj, Hans Magnus Encensberger, Euđenio Montale, Leopold Sedar Sengor, Rafael Alberti, Adonis, Mahmud Darviš i mnogi drugi veliki svetski pesnici.
Prošle godine Nagradu Zlatni venac Struških večeri poezije dobio je Čarls Simić.