Beograd, 19. juna 2015. – Povodom 20. juna, Međunarodnog dana kratke priče, Arhipelag za članove Kluba čitalaca Arhipelag od 20. do 26. juna omogućava specijalni popust od 40% za knjigu kratkih priča Srđana V. Tešina Priče s Marsa, antologiju kratkih priča XX veka Mala kutija koju je priredio Mihajlo Pantić, kao i za antologije kratkih priča iz Arhipelagove edicije Tema: Četvrtasto mesto – antologija priča o medijima, Kuća na ravnom bregu – antologija priča o kući, Svet oko nas – antologija srpskih priča o evropskim gradovima, Priče o Savamali – antologija priča o Savamali i Bunker – antologija srpskih subverzivnih priča.
Komplet od 6 antologija kratke priče (Mala kutija, Četvrtasto mesto, Kuća na ravnom bregu, Svet oko nas, Priče o Savamali i Bunker) čitaoci mogu da kupe po jedinstvenoj ceni od 1.868 dinara (60% popusta) samo u toku ove akcije.
Međunarodni dan kratke priče, 20. jun, obeležava se već nekoliko godina različitim programima i aktivnostima posvećenim umeću sažetog pripovedanja. Ovaj dan je izabran za Međunarodni dan kratke priče po modelu „kratka priča u najkraćoj noći u godini“, jer je 20. juna najkraća noć u godini.
Obeležavanje Međunarodnog dana kratke priče inicirala je britanska izdavačka kuća Comma Press. Pridružujući se obeležavanju Međunarodnog dana kratke priče, Arhipelag započinje saradnju sa izdavačkom kućom Comma Press u oblasti izdavaštva, promocije čitanja i oblikovanja novih formi prezentacije književnosti.
Arhipelag je programski posvećen objavljivanju, predstavljanju i promovisanju savremene kratke priče. Na tragu tog nastojanja nastala je prepoznatljiva edicija Tema u kojoj se objavljuju tematske antologije savremene kratke priče, nekoliko konkursa za kratku priču koje je Arhipelag inicirao, kao i izdanja serije knjiga kratkih priča među kojima su i nedavno objavljena knjiga Srđana V. Tešina Priče s Marsa ili nešto ranije objavljeni Banatorijum Uglješe Šajtinca.
Knjige iz akcije povodom Međunarodnog dana kratke priče sa specijalnim popustom čitaoci mogu da kupe u Klubu čitalaca Arhipelag (Terazije 29/II), od 22. do 26. juna od 9 do 17 časova, ili poruče putem sajta www.arhipelag.rs od 20. do 26. juna, kao i na 4. Beogradskom festivalu evropske književnosti u Domu omladine Beograda od 23. do 26. juna.