Beograd, 15. juna 2023. – Arhipelag obeležava već tradicionalno „Bloomsday“.
Povodom 16. juna, poznatog i kao „Bloomsday“ (Blumov dan), Arhipelag organizuje specijalnu akciju „Bloomsday“ u Arhipelagu.
Svake godine širom sveta obeležava se 16. jun, dan u kojem se odvija radnja slavnog romana Džejmsa Džojsa Uliks u kome je opisan jedan običan dablinski dan u životu Leopolda Bluma. Ovaj dan, 16. jun, najčuveniji je datum svetske književnosti, a prema imenu junaka Uliksa naziva se „Blumov dan“ (Bloomsday).
Povodom „Bloomsday-a“ Arhipelag omogućava specijalni popust za tri knjige u svom izdanju koje su u najdubljoj vezi sa slavnim irskim piscem.
Jedno je prvo srpsko izdanje sabranih Džojsovih pesama Kamerna muzika i druge pesme u prevodu Bojana Belića.
Dzejms Dzojs Kamerna muzikaDrugo je slavni roman jednog od najpoznatijih savremenih džojsovaca Enrikea Vila-Matasa Montanovo zlo.
Enrike Vila-Matas je jedan od osnivača Reda „Fineganovaca”, međunarodnog udruženja posvećenog Džejmsu Džojsu i najprevođeniji španski romansijer, pripovedač i esejista. Knjige Enrikea Vila-Matasa prevedene su na dvadeset devet svetskih jezika. Dobitnik je velikog broja španskih i svetskih književnih nagrada.
Montanovo zlo je njegov najpoznatiji i najprevođeniji roman, prepoznat kao uzbudljiv i maštovit avanturistički roman.
Treće je knjiga priča Draga Jančara Džojsov učenik u kojoj se kao jedan od glavnih junaka pojavljuje čovek uzbudljive sudbine kome je Džojs predavao engleski jezik u Trstu.
U toku obeležavanja „Bloomsday-a“ u Arhipelagu ukupna cena ove tri knjige iznosiće 998 dinara.
Komplet od ove tri knjige po specijalnoj ceni možete kupiti u Klubu čitalaca Arhipelag (Terazije 29/II), svakog radnog dana od 9 do 17 časova, posredstvom e-maila: klub@arhipelag.rs, posredstvom telefona: 011 33 44 427, 063 16 43 609 ili poručiti putem sajta www.arhipelag.rs.
„Bloomsday“ u Arhipelagu neće trajati samo jedan dan. Akcija „Bloomsday“ u Arhipelagu trajaće od 16. do 21. juna.