Beograd, 15. juna 2016. – Povodom 16. juna, poznatog i kao „Blumov dan“ (Bloomsday), Arhipelag organizuje specijalnu akciju „Blumov dan“ u Arhipelagu.
Svake godine širom sveta obeležava se 16. jun, dan u kojem se odvija radnja slavnog romana Džejmsa Džojsa Uliks u kome je opisan jedan običan dablinski dan u životu Leopolda Bluma. Ovaj dan, 16. jun, najčuveniji je datum svetske književnosti, a prema imenu junaka Uliksa naziva se „Blumov dan“ (Bloomsday).
Povodom „Blumovog dana“ Arhipelag omogućava specijalni popust od 46% za tri knjige u svom izdanju koje su u najdubljoj vezi sa slavnim irskim piscem.
Jedno je prvo srpsko izdanje sabranih Džojsovih pesama Kamerna muzika i druge pesme u prevodu Bojana Belića.
Drugo je slavni roman jednog od najpoznatijih savremenih džojsovaca Enrikea Vila-Matasa Montanovo zlo.
Enrike Vila-Matas je jedan od osnivača Reda „Fineganovaca”, međunarodnog udruženja posvećenog Džejmsu Džojsu i najprevođeniji španski romansijer, pripovedač i esejista. Knjige Enrikea Vila-Matasa prevedene su na dvadeset devet svetskih jezika. Dobitnik je velikog broja španskih i svetskih književnih nagrada.
Montanovo zlo je njegov najpoznatiji i najprevođeniji roman. To je uzbudljiv i maštovit avanturistički roman, a ujedno to je intimni dnevnik u kojem se vodi dijalog sa velikim svetskim piscima kao što su Servantes i Stern, Kafka i Muzil, Žorž Perek i Robert Bolanjo, Džon Kuci i Zebald, Danilo Kiš i Klaudio Magris.
Treće je knjiga priča Draga Jančara Džojsov učenik u kojoj se kao jedan od glavnih junaka pojavljuje čovek uzbudljive sudbine kome je Džojs predavao engleski jezik u Trstu.

Za kupovinu sve tri knjige iz ove akcije čitaoci dobijaju nagradni popust od 50%, tako da ukupna cena ove tri knjige iznosi 1.133 dinara.
Knjige Kamerna muzika i druge pesmeMontanovo zlo i Džojsov učenik sa specijalnim popustima od 46% i 50% možete kupiti u Klubu čitalaca Arhipelag (Terazije 29/II), svakog radnog dana od 9 do 17 časova, ili poručiti putem sajta www.arhipelag.rs.
Akcija „Blumov dan“ u Arhipelagu trajaće od 16. do 23. juna.