Beograd, 8. maja 2013. – Džon Ralston Sol i Igor Štiks, autori Arhipelaga, učestvuju na 6. Subversive Festivalu koji se održava od 9. do 11. maja u Zagrebu u bioskopu „Evropa“.
Džon Ralston Sol učestvuje u panelu PEN-centri i angažovana književnost, gde će 10. maja o ovoj temi razgovarati sa Predragom Matvejevićem i Devidom Van Rejbrukom. Moderatorica razgovora je Nadežda Čačinović, predsednica Hrvatskog PEN centra.
Igor Štiks, jedan od utemeljivača Subversive Foruma u okviru ovog Festivala, moderator je panela Angažman pisaca u prošlosti i danas, koji se održava 10. maja. U ovom razgovoru učestvuju Hristos Hrisopulos, Nadežda Čačinović i  Karl Markus Gaus.
Tema 6. Subversive Festivala  je Utopija demokratije. U okviru ovog festivala prvi put se održava konferencija Subverzivna književnost na kojoj će učesnici raspravljati o oblicima i značaju angažovanosti u savremenoj književnosti, novinarstvu i izdavaštvu.
Slavni politički mislilac i romanopisac Džon Ralston Sol pisac je knjige Propast globalizma i preoblikovanje sveta, jedne od najuticajnijih i najizazovnijih knjiga našeg vremena. Srpsko izdanje ove knjige objavljeno je u Arhipelagu koji će u septembru objaviti i novi piščev roman Mračna priključenija koji se jednim delom odigrava u Beogradu osamdesetih.
Igor Štiks, pisac i politički teoretičar, autor je čitanog i prevođenog romana Elijahova stolica. Posle srpskog izdanja ovog romana u Arhipelagu, Elijahova stolica je doživela i pozorišnu premijeru u JDP i nagrađena je Velikom nagradom BITEF-a.