Beograd, 20. juna 2023. – Arhipelag obeležava 20. jun, Međunarodni dan kratke priče. Međunarodni dan kratke priče obeležava se duže od jedne decenije u velikom broju zemalja različitim programima i aktivnostima posvećenim umeću sažetog pripovedanja.
Za Međunarodni dan kratke priče izabran je 20. jun po modelu „kratka priča u najkraćoj noći u godini“, jer je 20. juna najkraća noć u godini.
Pridružujući se pre desetak godina obeležavanju Međunarodnog dana kratke priče, Arhipelag je programski posvećen objavljivanju, predstavljanju i promovisanju savremene kratke priče, promociji čitanja i oblikovanju novih formi prezentacije književnosti. Na tragu tog nastojanja nastala je prepoznatljiva edicija Tema u kojoj se objavljuju tematske antologije savremene kratke priče, nekoliko konkursa za kratku priču koje je inicirao Arhipelag, kao i izdanja niza knjiga kratkih priča među kojima su i knjige Jelene Lengold, Mirjane Pavlović, Mihajla Pantića, Uglješe Šajtinca, Srđana V. Tešina, Jelene Rosić, Ratka Dangubića ili Veselina Markovića.
Povodom 20. juna, Međunarodnog dana kratke priče, Arhipelag za članove Kluba čitalaca Arhipelag omogućava specijalne cene za tematske antologije kratkih i najkraćih srpskih i svetskih priča:

  • Skrati priču, antologija moderne svetske kratke priče, priredio: Srđan V. Tešin; cena u akciji: 460 din.
  • U šta smo se to pretvorili, panorama moderne anglofone međužanrovske književnosti, priredio: Srđan V. Tešin; cena u akciji: 454 din.
  • Četvrtasto mesto, antologija priča o novinama i o čitanju novina, priredio: Srđan V. Tešin; cena u akciji: 299 din.
  • Priče o Savamali, priče o Savamali i savskoj padini Beograda, priredio: Gojko Božović; cena u akciji: 296 din.

Dostava je besplatna na teritoriji Srbije za sve porudžbine čiji iznos prelazi 2.000 dinara.
Akcija traje do 27. juna, a u slučaju nekih knjiga, sudeći po svemu, do kraja zaliha.

Dan kratke priče pokrenula je Izdavačka kuća Comma Press iz Londona 2011. godine, najpre kao Nacionalni dan kratke priče, da bi već sledeće godine to postao Međunarodni dan kratke priče koji se obeležava u velikom broju država, a aktivnostima su obuhvaćeni pisci i čitaoci kratkih priča, izdavači i književne asocijacije.
Već godinama deo ove mreže ljubitelja i izdavača kratke priče, Arhipelag nastoji da u kontinuitetu, objavljujući nove knjige i organizujući programske aktivnosti, podseti na dobre, stare kratke priče i da podstakne nastanak i javnu vidljivost novih kratkih priča vrednih svakog pamćenja.

Popust možete ostvariti u:

  • Klubu čitalaca Arhipelag (Terazije 29/II), svakog radnog dana od 9 do 17 časova
  • pouzećem bilo gde u Srbiji gde ste Vi ili oni koje volite (posredstvom sajta www.arhipelag.rs)

Klub čitalaca Arhipelag
Terazije 29/II, 11000 Beograd
tel: 011 33 44 536
011 33 44 427
e-mail: redakcija@arhipelag.rs
www.arhipelag.rs