Neven Cvetićanin


Biblioteka:Kapital

Žanr:Politička teorija

Format:14x20

Broj strana:416

ISBN:978-86-523-0201-7

Povez:Broš


Cena:1.100 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:770 din.


U knjizi Državništvo modernog doba Neven Cvetićanin, na temelju plodnih teorijskih istraživanja, predstavlja upečatljive primere državništva modernog doba u rasponu od Rišeljea i Napoleona, preko Meterniha i Bizmarka, Gledstona i Dizraelija, Lojda Džordža i Čerčila, Atlija i Makmilana, Adenauera i Vilija Branta, Albina Hansona i Kisindžera, do Šarla de Gola.
Videći u ovim istorijskim ličnostima velike državnike modernog doba, Cvetićanin pažljivo ispituje istorijski, društveni i politički kontekst njihovog delovanja, kao i ona ostvarenja koja ih čine nesumnjivim primerom veštine državništva ostvarenog u svome vremenu.
Oblikujući njihove istorijske i državničke portrete, Cvetićanin pokazuje različite strane njihove ličnosti i njihovog državničkog i istorijskog nasleđa.
Neven Cvetićanin u ovoj knjizi analizira i državnički domet Lenjina ili Josipa Broza, pokazujući u ubedljivoj kritičkoj analizi zbog čega se oni ne mogu smatrati velikim državnicima.
Kao vrhunac državničkog umeća u modernom dobu Cvetićanin prepoznaje državničko ostvarenje Šarla de Gola koga uzima kao primer ostvarene velike sinteze različitih političkih i ideoloških elemenata kojima je ovaj državnik na temeljan način oblikovao francuski model društvene ravnoteže i države blagostanja.
Vrhunska analiza moderne politike, ubedljiva studija modernog državničkog umeća.
Zajedno sa nedavno objavljenom autorovom knjigom Politička mehanika i veština državništva, Državništvo modernog doba predstavlja veliku autorsku sintezu o veštini državništva od arhetipskih uzora do modernih vremena.
Knjiga kakva je neophodna svakom političkom akteru i svima onima koji hoće da razumeju moderne političke procese i događaje.

O autoru

Neven Cvetićanin (1974) diplomirao je (1999) i magistrirao (2003) na Grupi za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu sa temama iz nemačke klasične i nemačke savremene filozofije. Doktorsku disertaciju je odbranio (2007) na Katedri za političku sociologiju Fakulteta političkih nauka u Beogradu sa temom iz istorije političkih koncepata. Boravio je na postdoktorskim studijama (2009/2010) na Univerzitetu u Stirlingu u Škotskoj, u Velikoj Britaniji, gde se usavršavao iz oblasti novije evropske istorije i istorije političkih ideja. Autor je dve naučne monografije (Evropska desnica... više informacija »

Za nastavak čitanja

Državništvo modernog doba


U knjizi Državništvo modernog doba Neven Cvetićanin, na temelju plodnih teorijskih istraživanja, predstavlja upečatljive primere državništva...
više informacija »

Slepe ulice istorije


Nastala kao plod autorovih istraživanja uzroka koji srpsko društvo u modernoj istoriji čine nestabilnim, knjiga Slepe ulice istorije. Elita,...
više informacija »