Ivan T. Berend


Biblioteka:Vreme i priča

Žanr:Istoriografija

Format:14x21

Broj strana:336

ISBN:978-86-523-0029-7

Povez:Tvrdi


Cena:1.320 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:924 din.


Jedinstvena knjiga o najvažnijim političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim pitanjima našeg vremena.
Izuzetna istoriografska studija o političkoj, društvenoj, ekonomskoj i kulturnoj istoriji Evrope od 1980. godine do naših dana.
Da bi predstavio u punom svetlu kraj veka u Evropi, Berend se iscrpno bavi i istorijom Evrope u šezdesetim i sedamdesetim godinama XX veka.
Berendova knjiga je velika istorija evropskih uspona i kriza u poslednjih pola veka i uzbudljiva priča o talasima modernizacije.
Posebnu pažnju Berend posvećuje istoriji nastanka Evropske unije.
Govoreći o političkoj stvarnosti Evrope u poslednjim decenijama, o društvenim procesima koji su je potresali, o slomu komunizma i godinama tranzicije, o odnosu evropskog centra i evropskih periferija, o dramatičnim demografskim promenama koje potresaju Evropu, o ekonomskoj krizi koja dovodi u pitanje njenu ulogu, Berend se suočava sa pitanjem kuda ide Evropa i kakvo je buduće mesto Evrope u svetu.

“Šta ako se nastave postojeći unutarnji i međunarodni trendovi? Da li će se Evropa uzdići do supersile? Hoće li nestati regionalne razlike? Da li će razvoj „sve bliskije zajednice“ dovesti do stvaranja evropske nacije i federalnog poretka, ili će preterano širenje i neusaglašenost ugroziti opstanak Unije? Hoće li se turobna predviđanja propasti i nazadovanja pretvoriti u javu?” (Ivan T. Berend)

O autoru

Ivan T. Berend (Budimpešta, 1930), društveni i ekonomski istoričar. Najznačajniji ekonomski istoričar modernog doba. Berend je doktorirao najpre ekonomiju, a potom i istoriju. Karijeru je započeo u Mađarskoj, gde je godinama bio univerzitetski profesor, potom rektor Ekonomskog fakulteta (1973–1979) i predsednik Mađarske akademije nauke (1985–1990). Naučne oblasti istraživanja: XIX i XX vek; društvena i ekonomska istorija Evrope, posebno Centralne i Istočne Evrope; ekonomska modernizacija; složena ekonomska, društvena, ideološka i kulturna istorija Centralne i Istočne... više informacija »

Za nastavak čitanja

Ekonomska istorija Evrope u XX veku


Kapitalna istoriografska studija Ivana T. Berenda, najznačajnijeg ekonomskog istoričara modernog doba, najvažnije delo o ekonomskoj istoriji...
više informacija »

Evropa posle 1980.


Jedinstvena knjiga o najvažnijim političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim pitanjima našeg vremena. Izuzetna istoriografska studija o...
više informacija »