Eđidio Ivetić


Biblioteka:Kultura i istorija

Žanr:Istoriografija

Format:14x21

Broj strana:292

ISBN:978-86-523-0181-2

Povez:Tvrdi


Cena:1.991 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:1.394 din.


Knjiga poznatog italijanskog istoričara o susretima kultura, ali i sukobima istorijskih, političkih i nacionalnih težnji na Mediteranu od sredine XIII do kraja XX veka.
Posmatrajući Istočni Jadran kao uzbudljivo i sadržajno polje kontakta, Ivetić detaljno prikazuje istoriju mletačke Istre i mletačke Dalmacije, slovenskih težnji, Dubrovačke Republike, turskih i austrijskih osvajanja, uspona i padova gradova, Primorja i njegovog kontinentalnog zaleđa, sve do modernih vremena u kojima stare rasprave i neizvesnosti doživljavaju čas kulminacije.

O autoru

Eđidio Ivetić rođen je 1965. godine. Profesor je moderne evropske istorije na Univerzitetu u Padovi. Diplomirao je modernu istoriju na Univerzitetu u Padovi. Nakon studija slavistike na istom univerzitetu, odbranio je doktorat iz evropske društvene istorije na Univerzitetu u Veneciji 1998. godine. Od 2000. godine profesor je istorije Istočne Evrope na Univerzitetu u Padovi. Ivetić je pomoćnik rektora Univerziteta u Padovi za akademske odnose sa univerzitetima iz zemalja Istočne Evrope, pri čemu je posebno intenzivna saradnja sa univerzitetima u Beogradu, Ljubljani i Zagrebu, kao i sa... više informacija »

Za nastavak čitanja

Granica na Mediteranu. Istočni Jadran između Italije i južnoslovenskog sveta od XIII do XX veka


Knjiga poznatog italijanskog istoričara o susretima kultura, ali i sukobima istorijskih, političkih i nacionalnih težnji na Mediteranu od sredine...
više informacija »

Istorija Jadrana


Velika sinteza kulturne i društvene, političke i ekonomske, vojne i pomorske istorije Jadrana od 1.000 godine pre nove ere do danas. Veliki...
više informacija »