Božo Stojanović


Biblioteka:Summa

Žanr:Eseji

Format:14x21

Broj strana:392

ISBN:978-86-523-0341-0

Povez:Tvrdi


Cena:996 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:697 din.


Beleške posvećenog čitaoca.
Eseji i kritike o ključnim knjigama iz političke filozofije i teorije, ekonomske teorije i politike, društvene teorije, istorije i ekonomske istorije objavljenim na srpskom jeziku u XXI veku.
Hronika jednog čitalačkog iskustva, svedočanstvo o važnim filozofskim i društvenim idejama, pledoaje za čitanje i promišljen izbor knjiga koje su obeležile naše vreme.
Knjiga koja strasno zastupa ideje i plodonosno raspravlja o njima.
U vremenu velikih društvenih kriza, ova knjiga poziva na razgovor i na uzbudljivu čitalačku avanturu, ali i na razumevanje društva kao osnovni uslov da se društvo izgrađuje i menja.

„Svakoj novoj knjizi sam pristupao sa čitalačkim nestrpljenjem, intelektualnim uzbuđenjem i neizvesnošću, to jest sa pitanjem šta li ću pronaći na njenim stranicama. Bio bih zaista srećan ukoliko sam uspeo svojim tekstovima da bar deo tog vlastitog oduševljenja za knjige i ideje prenesem i na čitaoca. Shodno tome, ova knjiga će postići svoj cilj ukoliko kod čitaoca podstakne znatiželju da uzme u ruke neku od knjiga o kojoj je pročitao prikaz. To će biti istovremeno i najveći kompliment autoru, kao i dokaz da njegov napor nije bio uzaludan.“ (Božo Stojanović)

O autoru

Božo Stojanović (1964) je zaposlen na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U zvanju je redovnog profesora. Predmeti njegovog naučnog interesovanja su metodologija društvenih nauka, istorija ekonomske misli, teorija igara, mikroekonomija, „austrijska“ teorija, ekonomija rada, ekonomija tranzicije. Član je uređivačkog odbora časopisa Panoeconomicus i Economic Annals. U Službenom glasniku pokrenuo je ediciju „Velikani ekonomske misli“ u okviru koje je priredio za štampu knjige Karla Mengera, Fridriha fon Hajeka, Jozefa Šumpetera i Mansura Olsona. Pored većeg broja... više informacija »

Za nastavak čitanja

Ideje u vremenu


Beleške posvećenog čitaoca. Eseji i kritike o ključnim knjigama iz političke filozofije i teorije, ekonomske teorije i politike, društvene...
više informacija »

Nikola Mirković: Zaustavljeni uspon


Životna i intelektualna biografija Nikole Mirkovića (1915-1944). Rođen u Jagodini na početku Prvog svetskog rata, Nikola Mirković je poginuo pri...
više informacija »