Aleš Šteger


Biblioteka:Presek

Žanr:Esej

Format:14x20

Broj strana:60

ISBN:978-86-523-0185-5

Povez:Broš


Cena:550 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:385 din.


Prva knjiga u evropskoj književnosti o aktuelnoj migrantskoj krizi, o novoj velikoj seobi naroda.
Potresno svedočanstvo o migrantima iz Sirije i arapskog sveta koji beže iz egzistencijalne ugroženosti u egzistencijalnu neizvesnost.
Knjiga eseja i zapisa, proznih fragmenata i dramatičnih ispovesti o drami sirijskih izbeglica na putu od Bliskog Istoka, preko Srbije, do Evrope.
Šta doživljavaju migranti i šta očekuju?
Šteger je pričao sa migrantima, pitao ih za njihove doživljaje i ispovesti, pustio ih da govore o onome što im se dogodilo i o onome što im se događa.
Istovremeno, ova knjiga je snažna kritika odbačenog gostoprimstva, bodljikavih žica i podignutih zidova, podozrenja i policijskih brutalnosti koji su mnogim zemljama sačekali migrante.
Priče o migrantima i njihove ispovesti prati dvadesetak ekskluzivnih fotografija koje je uradio sam pisac.

O autoru

Aleš Šteger (Ptuj, 1973), pesnik, esejista, prozni pisac. Studirao je komparativnu književnost i nemački jezik na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Knjige pesama: Šahovnice sati (1995, Nagrada Slovenačkog sajma knjiga za najbolji prvu knjigu), Kašmir (1997, Veronikina nagrada), Protuberancije (2003), Knjiga reči(2005). Roman: Ponekad je januar usred leta (1999). Knjiga prozno-esejističkih zapisa: Berlin (2007, Nagrada „Marjan Rožanc“ za esejističku knjigu godine). Knjige Aleša Štegera prevođene su na italijanski, nemački, engleski, švedski, španski, hrvatski, slovački,... više informacija »

Za nastavak čitanja

Berlin


Prevod sa slovenačkog: Ana Ristović Berlin predstavlja nesvakidašnji susret sa gradom Berlinom u njegovom savremenom ­tre­­nut­ku. Prateći...
više informacija »

Na kraju napisano


Prva knjiga u evropskoj književnosti o aktuelnoj migrantskoj krizi, o novoj velikoj seobi naroda. Potresno svedočanstvo o migrantima iz Sirije i...
više informacija »