Nebojša Vladisavljević


Biblioteka:Kapital

Žanr:Politička teorija

Format:14x21

Broj strana:362

ISBN:978-86-523-0294-9

Povez:Tvrdi


Cena:1.573 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:1.101 din.


Velika istraživačka i politikološka studija o stanju demokratije, političkih i medijskih sloboda u Srbiji od 5. oktobra 2000. godine do savremenog trenutka.
Knjiga sa kojom lakše možemo da razumemo savremene političke i društvene događaje.
Pored istraživačkih rezultata i briljantnih analiza, knjiga podrazumeva produbljen razgovor sa nekoliko desetina ključnih aktera sa različitih polova srpske političke, društvene i medijske scene, kao i iz nevladinog sektora.
Nastala kao plod dugogodišnjeg proučavanja i velikog istraživanja stanja demokratije, medija i političkih i građanskih sloboda posle 5. oktobra 2000. godine, knjiga Nebojše Vladisavljevića Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra na sistematičan, argumentovan i provokativan način raspravlja o decenijskom usponu demokratije u Srbiji i o ponovnom povratku u autoritarni poredak.
– Кljučni argument ove knjige jeste da akademske i druge analize uglavnom značajno potcenjuju kvalitet demokratije u prvoj deceniji posle Petog oktobra, kao i da ga radikalno precenjuju u poslednjih nekoliko godina. Dakle, uprkos nasleđenim, veoma nepovoljnim unutrašnjim i međunarodnim okolnostima, uspostavljene su dinamične demokratske ustanove koje su opstale duže od jedne decenije, tokom više izbornih ciklusa, uprkos značajnim političkim sukobima. Usledili su, zatim, postepeno ali sistematsko urušavanje demokratije i uspon novog autoritarizma. Takva ocena počiva na nalazima obimnog, teorijski utemeljenog empirijskog istraživanja ukrštanjem različitih metoda i izvora podataka: kvantitativne analize sadržaja medijskog diskursa o ključnim političkim sukobima u tom razdoblju; produbljenih razgovora sa velikim brojem neposrednih učesnika u tim događajima iz redova ključnih ličnosti političkog i civilnog društva, uključujući i novinare koji su izveštavali o tim događajima i njihove urednike; i širu kontekstualnu istorijsko-institucionalnu analizu. Istovremeno, Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra je pokušaj da se rasprave o demokratizaciji u našoj zemlji stave u širi milje relevantne akademske literature i uporednih iskustava demokratizacije u našem i drugim svetskim regionima – naglašava Nebojša Vladisavljević u predgovoru knjige Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra.
Osvetljavajući stanje demokratije i institucija, medijskih, političkih i građanskih sloboda, Vladisavljević se usredsređuje na nekoliko ključnih epizoda u kojima se posle 5. oktobra nalazila demokratija u Srbiji prelazeći put od revolucije i demokratizacije, preko „dugog pada demokratije“ do uspona autoritarizma.
Knjiga Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra je izvrstan primer teorijske utemeljenosti, istraživačke skrupuloznosti i gotovo pripovedačkog stila autora.

O autoru

Nebojša Vladisavljević predaje na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu od 2008. godine. Osnovne studije je završio na Fakultetu političkih nauka, a master i doktorske studije na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (London School of Economics and Political Science, LSE). Posle doktorskih studija, predavao je uporednu politiku i regulaciju etničkih sukoba na poslediplomskim studijama Departmana za političke nauke Londonske škole ekonomije i političkih nauka (LSE Fellow in Comparative Politics, 2004–2008). Na Fakultetu političkih nauka je vanredni profesor i... više informacija »

Kritike

„Samo je profesor Nebojša Vladislavljević mogao da napiše jednu ovakvu utemeljenu, argumentovanu i analitički izvrsnu knjigu.“

dr Milan Podunavac

Za nastavak čitanja

Antibirokratska revolucija


Prva celovita politikološka i istoriografska analiza antibirokratske revolucije. Antibirokratska revolucija, društvena nestabilnost i sukobi u...
više informacija »

Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra


Velika istraživačka i politikološka studija o stanju demokratije, političkih i medijskih sloboda u Srbiji od 5. oktobra 2000. godine do...
više informacija »