Jelena Lengold i Gojko Božović učestvovali su u programima 7. međunarodnog podgoričkog sajma knjiga.
Jelena Lengold, aktuelna dobitnica Evropske nagrade za književnost, predstavila je čitaocima svoju višestruko nagrađenu knjigu priča Vašarski mađioničar koja je doživela dva izdanja na srpskom jeziku i čija su prava do sada prodata za italijanski, češki, makedonski, bugarski i mađarski jezik.
Učestvujući u razgovoru, Gojko Božović je naglasio da su proza i poezija Jelene Lengold “književnost prekoračenja u kojoj se govori i ono što i u književnosti u stvarnom životu obično ostaje prećutano”.
– Proza Jelene Lengold pripoveda o svakodnevici, ona u njoj vidi veliki izazov i veliku priču svoje književnosti, i pri tome nam pokazuje i čudo i udes svakodnevice. Pripovedajući iznijansirano o običnom i duboko ljudskom, čas u ženskom, čas u muškom licu, priče Jelene Lengold u ljubavi i drugim emocijama otkrivaju svu snagu i sav začuđujući raspon svakidašnjeg postojanja – rekao je, između ostalog, Božović.
Gojko Božović je na posebnoj konferenciji za štampu, organizovanoj u okviru zvaničnog programa 7. međunarodnog podgoričkog sajma knjiga, predstavio aktuelnu izdavačku produkciju Arhipelaga i govorio o prvih pet godina rada ove izdavačke kuće.
– Tokom pet godina rada Arhipelag je objavio mnogo knjiga, i svaku od njih objavili bismo ponovo, jer smo od početka imali jasan profil i jasan izbor književnih i kulturnih vrednosti koje zastupamo. Mi nismo potcenjivali čitaoce, naprotiv, mi verujemo u njih i njihov izbor, zato im predlažemo knjige i ideje po meri naših najboljih saznanja. Ali verujem da je važno čitaocima ponuditi mogućnost izbora i sačuvati meru razlike koju pokazujemo sve ovo vreme. Pokazali smo da je moguće ono u šta su mnogi sumnjali: da vrhunska literatura, bilo da je reč o književnosti ili o istoriografiji ili političkoj teoriji, o ekonomiji ili o psihologiji, može da bude čitana, a njeni autori prepoznatljive figure ne samo kulturnog nego i javnog života. Uvek sam verovao u kulturnu i socijalnu odgovornost izdavača, i to će biti temelj rada Arhipelaga i u narednim godinama. Kultura nam daje visoke kriterijume, a tržište je prostor u kome proveravamo svoje ideje i svoj rad. Za pet godina rada objavili smo knjige koje su imale više ponovljenih izdanja, knjige koje su dobile najvažnije nagrade u zemlji i mnoge nagrade u inostranstvu, ali smo radili i na višegodišnjim istraživačkim i kapitalnim izdavačkim projektima u oblasti istoriografije. Arhipelag je objavio Izabrana dela Danila Kiša u sedam knjiga, praktično celokupnu prozu ovog modernog klasika, a uskoro ćemo objaviti i Kišove Izabrane poetičke spise u tri knjige. Arhipelag je i najaktivniji nacionalni izdavač antologijske edicije Sto slovenskih romana, najvećeg međunarodnog projekta u koji je poslednjih decenija uključena srpska književnost – kazao je Gojko Božović, glavni urednik i osnivač Arhipelaga.